• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

Česká klasika

POLÉVKY
HOUBOVÁ POLÉVKA
POLÉVKA Z OHÁŇKY
GULÁŠOVÁ POLÉVKA
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA
BRAMBOROVÁ POLÉVKA
HOVĚZÍ POLÉVKA S KAPÁNÍM
GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZE ZVĚŘINY
HOVĚZÍ POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY
HOVĚZÍ POLÉVKA S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI
DRŮBEŽÍ POLÉVKA
POLÉVKA ZE SLEPICE
KRÉMOVÁ POLÉVKA Z KUŘETE
POLÉVKA Z DRŮBKŮ S KNEDLÍČKY
POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ
KALDOUN – POLÉVKA Z DRŮBKŮ
POLÉVKA Z KRÁLÍKA
RYBÍ POLÉVKA
RYBÍ KRÉM S HRÁŠKEM
RYBÍ POLÉVKA S MLÍČÍM A JIKRAMI

RYBÍ POLÉVKA KRÉMOVÁ S BÍLÝM VÍNEM
CONSOMMÉ
PÓRKOVÁ POLÉVKA
ČESNEKOVÁ POLÉVKA
ČESNEKOVÁ POLÉVKA S HUSÍM SÁDLEM
ČOČKOVÁ POLÉVKA SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI
HRACHOVÁ POLÉVKA (fazolová, čočková)
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
CHŘESTOVÁ POLÉVKA
ŽAMPIÓNOVÁ POLÉVKA
KYSELICE
NOVOMĚSTSKÉ KYSELO
KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM
ZELŇAČKA S KLOBÁSOU A ŠPEKEM
POLÉVKA RAGÚ
POLÉVKA ZE ZVĚŘINY
POLÉVKA Z BAŽANTA
OVOCNÁ POLÉVKA
MERUŇKOVÁ POLÉVKA

Vložky do polévek
VAJEČNÁ SEDLINA
HRÁŠKOVÁ SEDLINA
KAPÁNÍ DO POLÉVKY
FRITÁTOVÉ NUDLE
CELESTÝNSKÉ NUDLE
SÝROVÉ KNEDLÍČKY
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
MORKOVÉ KNEDLÍČKY
HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY
HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY 2

OMÁČKY
ŠÍPKOVÁ OMÁČKA
KOPROVÁ OMÁČKA
OKURKOVÁ OMÁČKA
RAJČATOVÁ OMÁČKA
SMETANOVÁ HOUBOVÁ OMÁČKA

HOUBY
HOUBOVÝ KUBA
HOUBOVÝ GULÁŠ
ŽAMPIÓNOVÁ OMÁČKA
SMAŽENÉ HOUBY S VEJCI
HOUBY SMAŽENÉ JAKO ŘÍZKY
HOUBOVÝ GULÁŠ S KYSANOU SMETANOU

VEJCE
VEJCE SE ŠUNKOU
OMELETA S NÁPLNÍ

VEJCE PLNĚNÁ ŠUNKOU
VEJCE PLNĚNÁ HOUBAMI
ZTRACENÁ VEJCE (pošírovaná vejce)

SÝRY
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA
SMAŽENÝ SÝR
SMAŽENÉ OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY SE ŠUNKOU

HOVĚZÍ
HOVĚZÍ PEČENĚ
CIKÁNSKÁ PEČENĚ
ZNOJEMSKÁ PEČENĚ
KŘEHKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ
DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO
HOVĚZÍ NA HŘÍBKÁCH
HOVĚZÍ MASO NA SLANINĚ
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
  
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 2
ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK
PLNĚNÉ HOVĚZÍ ZÁVITKY
DUŠENÉ ROŠTĚNKY
ROŠTĚNKY NA SLANINĚ
HOVĚZÍ GULÁŠ
ZNOJEMSKÝ GULÁŠ
HOSPODSKÝ GULÁŠ
JEDNODUCHÝ GULÁŠ

TELECÍ
TELECÍ NA PAPRICE
ŠTĚPÁNSKÁ PEČENĚ
NADÍVANÉ TELECÍ HRUDÍ
TELECÍ KÝTA NA SLANINĚ

VEPŘOVÉ
NADÍVANÝ BŮČEK
PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK
NADÍVANÝ PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK
VEPŘOVÁ PEČENĚ
VEPŘOVÁ PEČENĚ SELSKÁ
VEPŘOVÝ VRABEC
MORAVSKÝ VRABEC
VEPŘOVÉ VÝPEČKY
PEČENÁ VEPŘOVÁ KÝTA NADIVOKO
VEPŘOVÝ GULÁŠ
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
VEPŘOVÉ MASO S MRKVÍ
SMAŽENÉ VEPŘOVÉ ŘÍZKY
DUŠENÉ VEPŘOVÉ KOTLETY
PAŠTIKA Z VEPŘOVÝCH JATER
PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ
UTOPENCI

Česká zabíjačka

OVARY
OVAROVÁ POLÉVKA
JELÍTKOVÁ POLÉVKA
JATERNICE
KROUPOVÁ JELITA
HUSPENINA
TMAVÁ TLAČENKA
DOMÁCÍ TLAČENKA
JÁTROVÁ PAŠTIKA
KARBANÁTKY
KARBANÁTKY obalované
SEKANÁ PEČENĚ
JATERNICOVÝ PREJT
ZABÍJAČKOVÝ GULÁŠ
VINNÁ KLOBÁSA
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA
VEPŘOVÉ SÁDLO A ŠKVARKY

DRŮBEŽ
PEČENÉ KUŘE
KUŘE NA PAPRICE

KUŘE DUŠENÉ V ZELENINĚ

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH SE SMETANOU
SLEPICE NA PAPRICE
PEČENÁ KACHNA
PEČENÁ KACHNA NA DIVOKO
DUŠENÁ HOLOUBATA NA VÍNĚ
PEČENÁ HOLOUBATA S NÁDIVKOU
ČESKÉ RIZOTO
DRŮBEŽÍ SALÁT
SALÁT Z KACHNY NEBO HUSY
KLASICKÁ NÁDIVKA
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

KRÁLÍK
KRÁLÍK NA ČESNEKU
KRÁLÍK PEČENÝ NA SLANINĚ

SKOPOVÉ
SKOPOVÝ GULÁŠ
JEHNĚČÍ NA PAPRICE
ZADĚLÁVANÉ JEHNĚČÍ MASO
JEHNĚČÍ KOTLETY S HRACHOVOU KAŠÍ
SKOPOVÉ MASO S MRKVÍ
SKOPOVÉ MASO NA PAPRICE
SKOPOVÁ KÝTA NA ČESNEKU
SKOPOVÁ KÝTA NA SMETANĚ

ZVĚŘINA
JELENÍ RAGÚ (dančí, mufloní)
GULÁŠ SRNČÍ (jelení, dančí, mufloní)

RAGÚ Z DIVOČÁKA
KANČÍ GULÁŠ S VÍNEM
ZAJEČÍ RAGÚ
ZAJÍC NA ŠPEKU
ZAJEČÍ ZADEK NA SMETANĚ
PEČENÝ NADÍVANÝ BAŽANT
BAŽANT PEČENÝ NA SLANINĚ
KOROPTVE PEČENÉ NA SLANINĚ
PEČENÁ NADÍVANÁ DIVOKÁ KACHNA

RYBY
RYBY PEČENÉ NA KMÍNĚ
RYBY SMAŽENÉ V TĚSTÍČKU
RYBY SMAŽENÉ V TROJOBALU

RYBÍ KARBANÁTKY, KROKETY
RYBA NA MODRO
KAPR NA ČERNO
KAPR NA PIVĚ
SMAŽENÝ KAPR
KAPR NA KMÍNĚ
KAPR PEČENÝ NA MÁSLE
KAPR PEČENÝ NA ŠPEKU
KAPR DUŠENÝ NA KMÍNĚ
KAPR DUŠENÝ NA CIBULI
KAPR DUŠENÝ NA SLANINĚ
KAPR DUŠENÝ NA ZELENINĚ
KAPR DUŠENÝ NA ŽAMPIÓNECH
KAPR DUŠENÝ NA KOŘENOVÉ ZELENINĚ
PEČENÝ KAPR SE ZELINOVOU NÁDIVKOU
KAPR VAŘENÝ S KOŘENOVOU ZELENINOU
KAPR MARINOVANÝ V OMÁČCE
ŠTIKA PEČENÁ NA MÁSLE
PSTRUH PEČENÝ NA MÁSLE
ÚHOŘ SMAŽENÝ NA MÁSLE
ÚHOŘ MARINOVANÝ V OMÁČCE
RYBÍ RAGÚ
RYBÍ VÁRKA

MLETÁ MASA
VEPŘENKY
ČEVAPČIČI
SEKANÁ PEČENĚ
TELECÍ KARBANÁTKY
SMAŽENÉ KARBANÁTKY
KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY
SEKANÁ PEČENĚ NA SMETANĚ
KAPUSTOVÉ (ZELNÉ) ZÁVITKY PLNĚNÉ MASEM

ÚPRAVA VNITŘNOSTÍ
TELECÍ JÁTRA SMAŽENÁ
SMAŽENÁ TELECÍ JÁTRA
TELECÍ JÁTRA NA CIBULCE
VEPŘOVÁ JÁTRA DUŠENÁ
DUŠENÁ JÁTRA SE SLANINOU
PLÍČKY NA SMETANĚ
TELECÍ SRDCE NA SLANINĚ
HOVĚZÍ JAZYK S POLSKOU OMÁČKOU
PAŠTIKA Z VEPŘOVÝCH JATER
PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ

PŘÍLOHY
ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY
HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S DROŽDÍM
KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S KYPŘÍCÍM PRÁŠKEM
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY 2
CHLUPATÉ KNEDLÍKY
BOSÁKY
BRAMBOROVÉ KROKETY
BRAMBOROVÁ KAŠE
NASTAVOVANÁ KAŠE
ZAPÉKANÉ BRAMBORY
VLAŠSKÝ SALÁT
BRAMBOROVÝ SALÁT
JEDNODUCHÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU
VAŘENÁ RÝŽE
DOMÁCÍ NUDLE
PLACKY S KYSANÝM ZELÍM

POKRMY Z BRAMBOR
UHLÍŘINA
LEPENICE
BRAMBORÁK
BRAMBOROVÉ ŠIŠKY
BRAMBOROVÝ GULÁŠ
BRAMBOROVÉ PLACKY
BRAMBOROVÉ HALUŠKY
BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ

ZELENINOVÉ POKRMY
KVĚTÁK SMAŽENÝ

LUŠTĚNINY
ČOČKA NA KYSELO
ČOČKA S ČESNEKEM A MAJORÁNKOU
FAZOLE NA KYSELO
FAZOLOVÁ KAŠE
HRACHOVÁ KAŠE
HRÁCH A KROUPY

JEDNODUCHÉ ZELENINOVÉ SALÁTY
SALÁT Z CELERU
MRKVOVÝ SALÁT

OKURKOVÝ SALÁT
OKURKOVÝ SALÁT SE SMETANOU
SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ
RAJČATOVÝ SALÁT S CIBULÍ

SLADKÉ POKRMY, DEZERTY
LÍVANCE
TRHANEC
PALAČINKA
LITÉ TĚSTO NA PALAČINKY
KYNUTÉ TĚSTO NA PALAČINKY
ZAPÉKANÉ PALAČINKY S TVAROHEM
VDOLKY
BAVORSKÉ VDOLEČKY
PLNĚNÉ BUCHTY
RYCHLÁ BÁBOVKA
MRAMOROVÁ BÁBOVKA
BÁBOVKA Z TŘENÉHO PIŠKOTOVÉHO TĚSTA
KNEDLÍKY S BORŮVKAMI
KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY
KYNUTÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI
OVOCNÉ KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA
OVOCNÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA
JABLEČNÝ KOLÁČ
TVAROHOVÝ KOLÁČ
DROBENKOVÝ KOLÁČ
OVOCNÝ KOLÁČ S DROBENKOU
KOLÁČE S NĚKOLIKA NÁDIVKAMI (domažlické)
SKLÁDANÉ SVATEBNÍ KOLÁČE Z PLUNDROVÉHO TĚSTA
KOBLIHY
MAZANEC
VÁNOČKA
ŽEMLOVKA
BUBLANINA
RÝŽOVÝ NÁKYP
KRUPICOVÁ KAŠE
RYCHLÁ BUBLANINA
ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY
JEDNODUCHÝ JABLKOVÝ ZÁVIN
ROLÁDA Z PIŠKOTOVÉHO TĚSTA
DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S KRÉMEM
HŘEBÍNKY Z PLUNDROVÉHO TĚSTA
BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY S MÁKEM
VĚTRNÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
OŘÍŠKOVÁ ROLÁDA S KRÉMEM A SE ŠLEHAČKOU

NÁPLNĚ DO BUCHET A KOLÁČŮ
MAKOVÁ NÁPLŇ
JABLKOVÁ NÁPLŇ
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
MÁSLOVÁ DROBENKA

SLANÉ PEČIVO
ROHLÍKY
DOMÁCÍ HOUSTIČKY
PEČIVO K VÍNU, ČAJI

OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

CIKÁNSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení, nebo podle potřeby
1 dcl červeného vína (Frankovka)
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, nakrájet na špalíčky
1 petržel, nakrájet na špalíčky
1/8 celeru, nakrájet na špalíčky
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 kyselá okurka
5 zrnek pepře
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem, kořenovou zeleninou nakrájenou na špalíčky, kyselou okurkou, osolit, opepřit.
Maso svázat provázkem.
V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Z masa odstranit provázek, maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, omáčku podávat v omáčníku.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Frankovka.

DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO

DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO 5 osob

80 dkg květového šálu (spodní část kýty)
5 kg špeku
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek pepře
pepř
sůl

Maso nakrájet na větší kusy, prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat rajče, celý pepř.
Zalít dostatečným množstvím vývaru, dusit 35 minut, scedit, maso dát stranou
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu, vařit 25 minut, případně ředit vývarem na požadovanou hustotu.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, těstoviny, šťouchané brambory.
Víno: Modrý Portugal.

ZNOJEMSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 kyselé okurky, jednu nakrájet na špalíčky, druhou na drobné kostičky
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 dcl červeného vína (Frankovka)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky cukru
1 plátek staršího chleba
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem a na špalíčky nakrájenou kyselou okurkou, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat drobně strouhaný chleba, promíchat, zředit vývarem, provařit, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Do hotové omáčky přidat drobně krájenou okurku.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, vařená rýže.
Víno: Frankovka.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ