KALDOUN – POLÉVKA Z DRŮBKŮ 5 osob
drůbky ze 2 kuřat + 1 kachny nebo husy
1,75 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
½ cibule, hrubě nakrájet
1 lžíce másla, na jíšku
1,5 lžíce hladké mouky, na jíšku
½ lžíce másla na osmažení zeleniny
1 mrkev, nakrájet na proužky
1 petržel, nakrájet na proužky
1/8 celere, nakrájet na proužky
½ pórku, nakrájet na kolečka
3 stroužky česneku, rozmačkat
½ květáku
¼ lžičky muškátového květu
4 zrnka celého pepře
bílý pepř
sůl
Drůbky vložit do osolené studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat hubě krájenou zeleninu, celý pepř, uvařit drůbky doměkka.
V kastrolku rozpustit ½ másla, osmažit proužky zeleniny.
Vývar scedit do kastrolu, drůbky vykostit, nakrájet na proužky.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, promíchat, zředit scezeným vývarem, na růžičky rozebraný květák, vařit 5 minut odkryté, občas míchat.
Přidat osmaženou zeleninu, vařit doměkka. Přidat nakrájené maso, pórek, vařit 2 minuty.
Dochutit pepřem, solí, vložit játrové knedlíčky.
Játrové knedlíčky
100 g vepřových nebo drůbežích jater
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl
1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu vývar, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.