1,2 g kančí kýty, nakrájet na kostky cca 3 cm
4 lžíce sádla
50 g špeku, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kus celere, drobně nakrájet
2 velké cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce povidel
0,5 l hovězího vývaru
0,5 l červeného vína, (Svatovavřinecké, Merlot)
2 dcl rumu
1 lžíce mleté sladké papriky
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
pepř
sůl
V kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
Přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, česnek, smažit, až je cibule mírně hnědá, cca 10 minut, míchat.
Přidat mouku, promíchat, přidat rum, zredukovat.
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Na pánvi rozehřát 2 žíce sádla, po částech přidat maso, prudce osmažit.
Maso, přidat kastrolu.
Přidat rajčata, protlak, mletou papriku, povidla, česnek, pepř, papričku, část kmínu, část vývaru, promíchat.
Dusit, dolévat vývar. Doba dušení záleží na kvalitě masa a je 1 – 3 hodiny.
Dochutit pepřem, solí, mojoránkou, promíchat.
Víno: Svatovavřinecké.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




