1 kg bůčku bez kosti
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit
Nádivka
4 den staré housky, nakrájet na kostičky
2 lžíce másla, rozpustit
3 žloutky
3 bílky, ušlehat pevný sníh
1 dcl mléka
¼ lžičky muškátového květu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
sůl
Do mísy dát mléko, žloutky, prošlehat, přidat nakrájenou housku, promíchat.
Přidat muškátový květ, máslo, osolit, promíchat, vmíchat sníh.
Kůži naříznout do tvaru čtverců, neproříznout do masa.
V mase podélným řezem vytvořit kapsu, naplnit nádivkou.
Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso kůží dolů, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.