1,5 l vody
15 g sušených hub, namočit, slít
nebo 100 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky, podusit na másle
50 g chlebového kvásku
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 mrkev, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
2 vejce
1 lžička octa
¼ lžičky kmínu
pepř
sůl
Kvásek dát do ¼ l teplé vody, nechat stát 2 hodiny.
Do hrnce dát 1¼ l vody, přidat mrkev, houby, kvásek, kmín, sůl, pepř, vařit 20 minut.
Na másle osmažit cibuli, až začne mírně hnědnout.
Do polévky vmíchat hrášek, vajíčka, ocet, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: brambory vařené ve slupce.
Prezentace: porce polévky sypat osmaženou cibulkou, na talířek vařenou oloupanou bramboru, nakrájenou na kolečka.