1 kapr (2,5 – 3 kg), očistit
1,5 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
2 cibule, nakrájet na tenké osminky
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na osminky
2 lžíce kvalitního rajského protlaku
3 dcl bílého vína (Ryzlink vlašský)
šťáva z 1 citrónu
½ lžičky saturejky
½ lžičky rozmarýnu
5 zrnek celého pepře
1 bobkový list
pepř
sůl
slunečnicový olej na smažení
zeleninový nebo rybí vývar na podlití.
V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat víno, zredukovat na polovinu.
Přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, saturejku, rozmarýn, rajčatový protlak, promíchat, podlít vývarem, dusit 10 minut.
Promíchat mouku a mletou papriku.
Kapra osolit, obalit ve směsi mouky a papriky.
Na pánvi rozehřát olej, kapra opéct z obou stran.
Dutinu kapra osolit, přidat citrónovou šťávu, naplnit podušenou směsí.
Naplněného kapra dát do pekáče, podít vývarem, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 20 minut, podle velikosti ryby, případně ještě podlít.
Příloha: bílé pečivo, vařené brambory.
Víno: Ryzlink vlašský, pozdní sběr.