POLÉVKA ZE ZVĚŘINY 5 osob
350 g srnčího/dančího (krk, plec)
1,5 l vody
5 lžic vřené rýže
1 cibule, hrubě nakrájet
1/2 mrkve, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
1 lžíce kvalitního protlaku
bobkový list
4 zrnka pepře
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
Maso prudce osmažit, vložit do tlakového hrnce, 1,5 l přidat studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat hrubě krájenou zeleninu, pepř, sůl, bobkový list, jalovec, vařit 35 minut.
Zatímco se vaří maso připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat sádlo, míchat 1 minutu. Zředit ½ litrem studené vody, osolit, pomalu vařit 30 minut, podle potřeby ředit.
Do hrnce k jíšce scedit vývar, maso nakrájet na kostičky, dát stranou.
Vývar se zředěnou jíškou vařit ještě 15 minut, vložit nakrájené maso, vařenou rýži, protlak.
Provařit, ochutit pepřem a solí.
Vařená rýže
4 lžíce rýže
½ cibule
1 hřebíček
sůl
Do většího hrnce nalít vodu, cibuli, které zapíchnout hřebíčky, sůl, přivést k varu.
Dobře propláchnutou rýži vložit vroucí vody, vařit 5 minut, slít.
Rýži vložit do polévky.