80 dkg vysokého roštěnce
2 lžíce sádla, nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlití
1 cibule, nakrájet na proužky
1 cibule, drobně nakrájet
8 dkg špeku, nakrájet na proužky
3 dkg špeku, nakrájet na kostičky
½ lžíce hladké mouky na posypání roštěnek
1 lžíce mouky, na jíšku
1 lžička mleté papriky
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl
Roštěnec nakrájet na plátky, rozklepat, okraje naříznout, opepřit, osolit.
Na roštěnky položit proužky špeku a proužky cibule, zavinout, zavázat nití, posypat mletou paprikou a moukou.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, přidat roštěnky, osmažit ze všech stran.
V tlakovém hrnci rozehřát 1 lžíci sádla, přidat drobně krájený špek, drobně krájenou cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat roštěnky.
Přidat celý pepř, dostatek hovězího vývaru, dusit 25 minut.
Do výpeku na pánvi přidat 1 lžíci mouky, míchat 1 minutu, zředit vývarem, scedit do menšího kastrolu, vařit 25 minut, ředit podle potřeby.
Roštěnky vyndat na talíř, odstranit nitě, šťávu scedit k provářené jíšce, provařit.
Omáčku dochutit pepřem a solí.
Příloha: vařená rýže, bramborové knedlíky.
Víno: Modrý Portugal.