2 l vody
400 g čočky, přebrat
200 g sušených švestek bez pecek, nakrájet na silnější proužky
0,5 dcl smetany ke šlehání
šťáva z ¼ citrónu
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
½ lžičky cukru
pepř
sůl
V kastrolku opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit ½ l vody, vařit.
Do hrnce dát čočku, zalít studenou vodou, přivést k varu, vařit 3 minuty, vodu slít, čočku propláchnout.
Do kastrolu nalít 1,5 l vody, přidat zředěnou jíšku, cukr, pepř, sůl, propláchnutou čočku, napůl uvařit, přidat švestky, čočku uvařit doměkka.
Odstavit z plotny, přidat smetanu, citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




