1 kg vepřové krkovice nebo kýty
1 lžíce sádla
6 stroužků česneku, rozmačkat
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit
Maso osolit, potřít česnekem, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, zředit vodou nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.