200 g vařeného vepřového uzeného bůčku
50 g špeku, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
5 lžic sádla
330 g housek dne starých, nakrájet na kostičky
100 g hrubé mouky
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky pepře
2,5 dcl mléka
1 vejce
Do pekáče dát krájený vepřový bůček, krájený špek, dát do trouby rozehřáté na 190°C, částečně osmažit.
Přidat housky, opražit do růžova, míchat.
Do mísy dát mouku, vejce, špetku soli, muškátový květ, mletý pepř, mléko, zpracovat těsto.
Přidat opraženou housku s uzeným bůčkem, promíchat, nechat stát 15 minut.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně hnědnout, míchat.
Z těsta vytvarovat kulaté knedlíky, vkládat do vařící osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut.
Vařené knedlíky po vyjmutí propíchnou vidličkou.
Příloha: dušené kysané zelí.
Prezentace: porci knedlíků přelít sádlem s cibulkou.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




