• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KRÁLÍK NA ČESNEKU

1 králík bez hlavy
3/4 l masového vývaru na podlití
10 dkg špeku, polovinu nakrájet na klínky, polovinu drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
12 stroužků česneku, rozmačkat
1 lžíce mouky, krátce opražit v kastrolku
4 zrnka pepře
sůl

Z králíka odseknout přední část, tuto přední část podílně rozdělit.
Hřbet a zadní běhy prošpikovat klínky špeku.
Smíchat rozmačkaný česnek se solí, potřít králíka.
Do pekáče dát sádlo, na plotně rozehřát, přidat drobně krájený špek, cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout, míchat.
Přidat, pepř, přední i zadní část králíka, trochu podlít, dát zakryté do trouby rozehřáté na 180°C. Dusit cca 20 minut.
Odstranit vrchní díl pekáče, upéct do měkka. Maso přelévat šťávou, obrátit, podlévat, aby se nepřipálila cibule.
Kontrolovat přední část, která bude hotova dříve, vyjmout, aby se nevysušila.
Pečeného králíka vyjmout.
Šťávu z pekáče přelít do kastrolu, vydusit téměř na tuk, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vývarem.
Vařit 35 minut, často promíchat metlou.
Omáčku scedit, dochutit solí.
Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Tramín.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ