1 kg telecí kýty
8 špeku, nakrájet na klínky, na prošpikování
3 dkg špeku, drobně nakrájet
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
pepř
sůl
Kýtu bohatě prošpikovat, opepřit, osolit.
Do pekáče dát máslo, drobně krájený špek, na plotně rozehřát, přidat mouku, míchat 1 minutu, ředit vývarem, promíchat, přidat maso, mrkev, petržel, celer, cibuli.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny. V polovině pečení maso obrátit. V průběhu pečení maso podlévat horkým vývarem, vývar vždy promíchat.
Maso vyndat, nechat 5 minut přikryté alobalem, nakrájet na plátky.
Omáčku přecedit do kastrolu, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bramborové knedlíky.
Příloha: Müller Thurgau, kabinet.
Pokud do hotové omáčky vmícháte 1 dcl smetany na šlehání, získáte telecí kýtu na smetaně.
Pak bude:
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.