• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DUŠENÉ ROŠTĚNKY

800 dkg vysokého roštěnce
1 lžíce sádla
hovězí vývar na podlití
1 cibule, drobně nakrájet
6 zrnek celého pepře
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
pepř
sůl

Nakrájet roštěnky, nenaklepávat, okraje naříznout, opepřit, osolit, poprášit moukou.
Na pánvi rozpustit sádlo, roštěnky osmažit z obou stran.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat výpek z pánve, přidat mouku, 1 minutu míchat.
Přidat roštěnky, podlít dostatečným množstvím vývaru, dusit 25 minut.
Roštěnky vyndat, šťávu scedit.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

HRÁŠKOVÁ SEDLINA

HRÁŠKOVÁ SEDLINA 5 osob

0,5 dcl mléka
střídka ze 3 plátků bílého chleba, nastrouhat
2 vejce
1 žloutek
30 dkg sterilizovaného hrášku
pepř
máslo na vymazání hrnku

V mléce rozmíchat vejce a žloutek, střídku z bílého chleba, přidat polovinu hrášku, pepř, rozmixovat, vmíchat druhou polovinu hrášku.
Vymazat hrnek máslem, vlít rozmíchaná vajíčka, zakrýt pokličkou.
Do většího hrnce vložit pařník na knedlíky, přidat vodu, na pařník postavit hrnek s vajíčky, hrnec zakrýt poklicí a vařit 30 minut.
Sedlinu vyklopit, nakrájet na proužky. 

FRITÁTOVÉ NUDLE

FRITÁTOVÉ NUDLE

1,5 dcl mléka
1 vejce
8 dkg hladké mouky
stolní olej na smažení
½ lžíce másla
sůl

Z mléka, vejce, mouky a špetky soli připravit řídké těsto.
Na pánvi rozehřát olej a připravit omelety.
Omelety nakrájet na proužky.
Na pánvi rozpustit máslo, nakrájené proužky krátce osmažit.
Prezentace: vkládat do jednotlivých porcí polévek.

PAŠTIKA Z VEPŘOVÝCH JATER

PAŠTIKA Z VEPŘOVÝCH JATER

30 g vepřových jater
30 g brambor, uvařit ve slupce, oloupat
30 g plátků špeku, 1/3 plátků drobně nakrájet
1 malá cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
½ lžíce másla
1 vejce
½ lžičky paštikového koření
1 sardelka, rozetřít
bílý pepř
sůl

Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, osmažit cibulku.
Na masovém strojku třikrát semlít játra, brambory, osmaženou cibuli.
Do semleté hmoty vmíchat rozpuštěné sádlo, bílý pepř, sardelku, paštikové koření, špek, vejce,
Formu vyložit plátky špeku, přidat směs, zakrýt plátky špeku.
Vařit v páře 2 hodiny. 

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ