1 kg telecí kýty
8 špeku, nakrájet na klínky, na prošpikování
3 dkg špeku, drobně nakrájet
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
pepř
sůl
Kýtu bohatě prošpikovat, opepřit, osolit.
Do pekáče dát máslo, drobně krájený špek, na plotně rozehřát, přidat mouku, míchat 1 minutu, ředit vývarem, promíchat, přidat maso, mrkev, petržel, celer, cibuli.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny. V polovině pečení maso obrátit. V průběhu pečení maso podlévat horkým vývarem, vývar vždy promíchat.
Maso vyndat, nechat 5 minut přikryté alobalem, nakrájet na plátky.
Omáčku přecedit do kastrolu, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bramborové knedlíky.
Příloha: Müller Thurgau, kabinet.
Pokud do hotové omáčky vmícháte 1 dcl smetany na šlehání, získáte telecí kýtu na smetaně.
Pak bude:
 Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				
