• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ

PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ

20 g muškátového oříšku
10 g muškátového květu
4 g chilli
10 g bílého pepře
10 g tymiánu
10 g bobkového listu

Všechno rozmačkat v hmoždíři. Uchovat v uzavřené sklenici na suchém, tmavém místě.
Dávkování: do paštiky přidávat jen ½ lžičky této směsi.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

½ l mléka
3 vejce
65 dkg vařeného uzeného masa, nakrájet na kostičky
2 lžíce strouhanky nebo dle potřeby
1 lžíce drobně krájených mladých kopřiv
máslo na vymazání
pepř
sůl

Do mísy dát vejce, přilévat mléko, míchat, přidat kopřivy, opepřit, osolit, přidat strouhanku, promíchat. Pokud není směs dostatečně hustá, přidat strouhanku.
Pekáč vymazat máslem, vysypat strouhankou, vložit nádivku, rozprostřít, vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 35 minut.
Nebo do formy dát fólii na pečení, vložit směs, přikrýt alobalem.
Do pekáče dát horkou vodu, vložit formu, péct při 160°C cca 50 minut.

NADÍVANÉ TELECÍ HRUDÍ

80 dkg telecího hrudí bez kostí
hovězí vývar na podlévání
½  mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
4 zrnka celého pepře
1 lžíce másla
pepř
sůl

Nádivka
2 žloutky, vyšlehat sníh
2 bílky
4 lžíce smetany nebo mléka
½ lžičky muškátového květu
10 dkg strouhanky
kůra ze ¼ citrónu
Suroviny, až na sníh a strouhanku, dobře promíchat. Vmíchat strouhanku a na závěr sníh.

V mase vyříznout kasu, naplnit nádivkou, zašít.
Maso opepřit, osolit.
Maso položit do pekáče na mřížku nebo kosti, zašitým otvorem nahoru, přidat mrkev, celer petržel, cibuli, celý pepř.
Podlít horkým vývarem, péct při 180°C. 
Po 15 minutách pečení, obrátit maso otvorem dolů, péct 1 hodinu.
Maso opět obrátit, péct 20 minut.
V průběhu pečení maso podlévat horkým vývarem.
Maso vyjmout, odstranit nit, nakrájet na plátky.
Vývar scedit do kastrolu, provařit, ochutit pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat máslo.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše.
Víno: Chardonay, pozdní sběr.

HOVĚZÍ JAZYK S POLSKOU OMÁČKOU

HOVĚZÍ JAZYK S POLSKOU OMÁČKOU 5 osob

3 hovězí jazyky
1 l hovězího vývaru
1 dcl červeného vína
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
½ cibule, do vývaru
kůra z ½ poloviny citrónu
šťáva z poloviny citrónu
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
6 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžíce rybízové zavařeniny
2 lžíce hrozinek
1 lžíce mandlových lupínků
pepř
sůl

Do tlakového hrnce dát vývar, přidat zeleninu, ½ cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, hovězí jazyky, vařit 35 minut.
Jazyky vyndat, vložit do studené vody, oloupat, nakrájet na plátky.
Vývar scedit do menšího hrnce.
Připravit cibulovou jíšku: V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat máslo, až se rozpustí, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, vmíchat zavařeninu.
Cibulovou jíšku zředit nejdříve červeným vínem, pak scezeným vývarem (rakovnický postup). Vařit 25 minut.
Do omáčky přidat citrónovou šťávu, hrozinky mandle, ještě 10 minut vařit, míchat.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Nakrájený jazyk vložit do hotové omáčky.
Příloha: kynuté knedlíky.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ