HOVĚZÍ PEČENĚ 5 osob
80 dkg hovězího zadního (svrchní šál, květový šál) nebo vysoký roštěnec
5 dkg špeku
1 lžíce špeku
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
Maso prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián.
Podlít dostatečným množstvím vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe.