• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SEKANÁ PEČENĚ

1 kg hovězího předního, nakrájet na malé kostky
600 g hovězího bůčku
80 g špeku
1 cibule, drobně nakrájet, krátce osmažit
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 vejce
70 g polohrubé mouky
1 lžíce sádla
½ lžičky cukru
½ lžičky kmínu
½ lžičky sladké papriky
½ lžičky pepře
1 lžička soli

Nakrájené hovězí dát do menšího hrnce, přidat cukr, špetku pepře, upěchovat, nechat do druhého dne v ledničce.
Hovězí umlít s osmaženou cibulí, česnekem.
Polovinu bůčku umlít nahrubo.
Polovinu bůčku a špek nakrájet na malé kostičky.
Umleté hovězí dobře smíchat s vejci, moukou, kořením, solí, vodou.
Do směsi hovězího přidat mletý bůček, dobře promíchat a přidat drobně krájený bůček a špek, dobře promíchat.
Ze směsi vytvarovat šišku.
Dno pekáče potřít sádlem, do pekáče vložit sekanou, dát do trouby vyhřáté na 200°C.
Po 10 minutách stáhnout teplotu na 180°C, podlít horkou vodou.
Péct, až sekaná získá světlehnědou kůru, v průběhu pečení sekanou trochu podlévat horkou vodou a přelévat vypečenou šťávou.
Po upečení nechat sekanou 10 minut stát nezakrytou, pak krájet.
Šťávu scedit.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ