BRAMBOROVÁ POLÉVKA 5 osob
1,5 l vody
6 dkg brambor, oloupat, nakrájet na kostičky
½ mrkve, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1 dkg sušených hub, propláchnout studenou vodou, namočit do mléka, scedit
(nebo 20 dkg čerstvých, nakrájet na plátky, 10 minut dusit na másle)
4 zrnka pepře
1 bobkový list
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky kmínu
2 lžičky majoránky
pepř
sůl
V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit celým množstvím vody, přidat, kmín, bobkový list, celý pepř, houby, vařit 20 minut.
Přidat brambory, vařit, až brambory téměř změknou.
Přidat zeleninu, vařit, až zelenina změkne.
Vmíchat majoránku, česnek, krátce provařit.
Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: jednotlivé porce polévky sypat zelenou petrželí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




