800 g hovězího zadního
1 vejce, uvařit natvrdo
1 větší sladkokyselé okurky
4 proužky špeku
4 proužky kvalitního šunkového slámu (ne salám ze separátu)
½ cibule, podélně rozkrojit na osminky
plnotučná hořčice
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky, v menším kastrolu mírně opražit
0,75 l hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
pepř
sůl
Z masa nakrájet plátky, naklepat, opepřit, osolit, potřít hořčicí.
Na každý plátek položit proužek špeku, proužek salámu, proužek okurky, ¼ vejce, osminku cibule.
Plátky zavinout, ovázat nití.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat závitky, osmažit z obou stran, podlít částí horkého vývaru, dusit, až je maso měkké.
Závitky vyndat na teplý talíř, zakrýt alobalem, držet v teple.
Obsah kastrolu téměř vydusit, přidat opraženou mouku, 1 minutu míchat, zředit zbylým studeným vývarem. Vařit 30 minut, případně ředit. Dochutit pepřem, solí.
Odstavit z plotny, vmíchat ½ lžíce másla, vložit závitky.
Příloha: rýže.
Víno: Frankovka