1 kg vepřové kýty
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
4 zrnka pepře
1 bobkový list
2 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
¾ l vody
2 lžíce octa
¾ l vývaru z bílých kostí nebo hovězího vývaru
1 lžíce šípkové marmelády
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
pepř
sůl
Vodu nalít do hrnce, přidat ocet, krájenou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list, přivést k varu a odstavit, nechat vychladnout.
Kýtu dát do menšího hrnce, zalít svařenou marinádou, maso musí být celé ponořené, dát na 2 dny do ledničky, občas obrátit.
Maso vyndat, marinádu scedit.
Maso osolit vložit do pekáče, posypat zeleninou a kořením z marinády, podlít částí vývaru, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 25 minut. Občas obrátit, přelévat.
V menším kastrolu krátce opražit, přidat máslo, smažit 1 minutu, zředit vývarem, provařit 40 minut.
Pečené maso dát na talíř, přikrýt alobalem.
Obsah pekáče scedit do provařené jíšky, vmíchat marmeládu, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.