Štika, candát, tloušť
1 kapr, rozdělit na porce
1 ½ lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
rybí nebo zeleninový vývar
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 citrón
kmín
sůl
Porce ryby osolit, posypat moukou, kmínem
Ve větším kastrolu rozpustit máslo, porce ryby prudce osmažit z obou stran.
Porce ryby vyndat, položit na talíř.
Do kastrolu přidat ½ lžíce mouky promíchat cca 1 minutu, zředit vývarem.
Do kastrolu vrátit porce ryby, kastrol přiklopit, dusit cca 12 minut.
Když je maso měkké, porce ryby vyjmout, dát na talíř, zakrýt alobalem.
Šťávu ještě 15 minut provářet, míchat, případně ředit vývarem.
Kastrol sejmout z plotny, vmíchat 1 lžíci másla, dochutit solí.
Porce ryby vrátit do hrnce prohřát.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, na brambory, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porce ryby, přelít omáčkou.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.