Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
TŘÍDĚNÍ VÍNA
VÍNO - VŮNĚ A CHUŤ
VADY VÍNA
NEPŘÁTELÉ VÍNA
VAŘENÍ NA VÍNĚ
POLÉVKY
RYBÍ POLÉVKA KRÉMOVÁ S BÍLÝM VÍNEM
OVOCNÉ POLÉVKY
JABLEČNÁ POLÉVKA
MALINOVÁ POLÉVKA
JAHODOVÁ POLÉVKA
MERUŇKOVÁ POLÉVKA
DRŮBEŽ
HUSÍ PRSA NA VÍNĚ
KOHOUTEK NA VÍNĚ
KUŘECÍ PALIČKY NA ČERVENÉM VÍNĚ
VEPŘOVÉ
VEPŘOVÝ BŮČEK NA VÍNĚ
RAGÚ ZE DVOU DRUHŮ MASA
VEPŘOVÉ DUŠENÉ V ZELENINĚ
KRKOVICE NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY
VEPŘOVÝ BŮČEK S FENYKLEM NA VÍNĚ
VEPŘOVÁ KRKOVICE S VINNOU REDUKCÍ
VEPŘOVÁ KÝTA DUŠENÁ V MARINÁDĚ Z ČERVENÉHO VÍNA
HOVĚZÍ MASO
RAKOVNICKÝ GULÁŠ
BURGUNDSKÉ HOVĚZÍ
HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNĚ
ROŠTĚNKY NA VÍNĚ
ROŠTĚNKY NA VÍNĚ S KŘENEM
ROŠTĚNKY NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY
ROŠTĚNÁ NA VÍNĚ, PÓRKU A GINU
ROŠTĚNKY DUŠENÉ VE VINNÉ REDUKCI
HOVĚZÍ OHÁŇKA NA ČERVENÉM VÍNĚ
HOVĚZÍ DUŠENÉ NA VÍNĚ A RATATOUILLE
PROUŽKY HOVĚZÍHO SE SKOŘICÍ NA RAKOVNICKÝ ZPŮSOB
PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBRA
PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBRA SE ŽAMPIÓNY
SKOPOVÉ MASO
ROLOVANÁ JEHNĚČÍ PLEC NA VÍNĚ
JEHNĚČÍ KOLÍNKO NA ČERVENÉM VÍNĚ
SKOPOVÁ KÝTA SE ZELENINOU NA BÍLÉM VÍNĚ
JEHNĚČÍ KOTLETY S KROUPOVÝM RIZOTEM A VINNOU REDUKCÍ
KRÁLÍK
KRÁLÍK BRAILLON
KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ
KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY
ZVĚŘINA
ZAJÍC NA VÍNĚ
ZAJÍC NAČERNO
GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ
DANČÍ MUFLONÍ, JELENÍ RAGÚ (krk, bok, hrudí)
VNITŘNOSTI
DRŠŤKY V ČERVENÉM VÍNĚ
OMÁČKY
VINNÁ OMÁČKA
STUDENÁ BRUSINKOVÁ OMÁČKA
KŘENOVÁ OMÁČKA S BÍLÝM VÍNEM
VINNÁ REDUKCE k hovězímu masu
VINNÁ REDUKCE k drůbežímu masu, rybám, zelenině
KROCAN
PEČENÝ KROCAN
ZÁKLADNÍ PEČENÝ KROCAN
JEDNODUCHÝ PEČENÝ KROCAN
KROCAN S BYLINAMI A NÁDIVKOU
KROCAN S TURMERIKEM, CUMINEM A OMÁČKOU
OMÁČKY
OMÁČKA S HOUBAMI KE KROCANOVI
SILNÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI
ZESÍLENÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI
JEDNODUCHÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI
DALŠÍ POKRMY Z KROCANA A KRŮTY
KRŮTÍ ROLÁDA S NÁPLNÍ A KAŠÍ
GULÁŠ Z KROCANA
PEČENÁ KRŮTÍ KÝTA
KRŮTÍ PRSA A SÝROVÝ VELUTE
MEDOVÁ KRŮTÍ MASOVÁ SMĚS
GLAZOVANÉ KRŮTÍ MASO S MEDEM
KRŮTÍ PRSA S KUSKUSEM A MEDEM
GORDON BLUE - KRŮTA SE SÝROVOU OMÁČKOU
GRILOVANÉ KRŮTÍ PLÁTKY S BYLINKOVÝM MÁSLEM
KRŮTÍ NUDLIČKY S HOUBAMI A SMETANOVOU OMÁČKOU S RAJČATY
POLÉVKY
KALDOUN
POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ
POLÉVKA Z DRŮBKŮ S KNEDLÍČKY
HOVĚZÍ POLÉVKA S KAPÁNÍM
HOVĚZÍ POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY
HOVĚZÍ POLÉVKA S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI
KACHNA, HUSA
PEČENÁ KACHNA
KACHNA NA POMERANČÍCH
PEČENÁ KACHNA NADIVOKO
KACHNA NA SELSKÝ ZPŮSOB
KACHNA NA MORAVSKÝ ZPŮSOB
PEČENÁ HUSA NA GROBSKÝ ZPŮSOB
KACHNA S MEDEM A RŮŽOVOU VODU
MARTINSKÁ HUSA
MARTINSKÁ HUSA NA ZÁZVORU
HUSÍ PRSA NA VÍNĚ
KLASICKÁ NÁDIVKA
KUŘE
KUŘECÍ ŘÍZEK
VEPŘOVÉ
VEPŘOVÝ ŘÍZEK
VEPŘOVÁ PEČENĚ, knedlík, zelí
MORAVSKÝ VRABEC
HOVĚZÍ
HOVĚZÍ GULÁŠ
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
PŘÍLOHY
BRAMBOROVÝ SALÁT
KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ
DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ
ČERVENÉ ZELÍ NA VÍNĚ
DUŠENÉ KYSANÉ ZELÍ
SLADKÉ POKRMY
VDOLKY
KOBLIHY
LÍVANCE
PALAČINKA
PLNĚNÉ BUCHTY
JABLKOVÝ ZÁVIN
BAVORSKÉ VDOLEČKY
OVOCNÝ KOLÁČ S DROBENKOU
KOLÁČE S NĚKOLIKA NÁDIVKAMI
BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY
LEDENICKÉ BUCHTY S DVOJITOU NÁPLNÍ