4 plátky krkovice, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
½ lžíce sádla
½ lžíce másla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl bílého vína, (Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
Rozehřát pánev, přidat žampióny, ½ minuty smažit, nemíchat, přidat máslo, kmín, pepř, sůl, smažit 4 minuty, dát stranou.
Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, maso, z obou stran prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu dát cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat zbylou mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat vývar.
Do kastrolu vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
Přidat žampióny, promíchat, prohřát.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 20 minut.)
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit maso, přelít omáčkou se žampióny, posypat zelenou petrželí, na polovinu talíře položit brambory.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.