drůbky z 1 husy (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2 l vody
½ květáku, rozebrat na růžičky
1 menší cibule, hrubě nakrájet
½ mrkve, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1/8 petržele, hrubě nakrájet
1 lžíce másla na jíšku
1 lžíce hladké mouky
4 žampióny, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla na smažení žampiónů
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl
Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit 2 litry studené vody.
Očištěné drůbky vložit do hrnce se zředěnou jíškou, přidat zeleninu, osolit, pomalu vařit 1,5 hodiny.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny.
Vývar přecedit do druhého hrnce.
Drůbky nakrájet na kostičky, přidat do scezeného vývaru.
Do scezeného vývaru přidat osmažené žampióny, muškátový květ.
Vařit, až květák změkne.