1 krocan 5,5 - 6 kg
1 svazek celerové natě, hrubě nakrájet
4 mrkve, hrubě nakrájet
4 cibule, hrubě nakrájet
2 hlavy fenyklu, hrubě nakrájet
2 pórky, bílá část, nakrájet na plátky
1 pomeranč, nakrájet na plátky
2 lžíce sušené bazalky
pepř
sůl
Na přelévání krocana
1 dcl jablečného džusu
2 dcl bílého vína
2 dcl pomerančového džudu
0,5 dcl citrónové šťávy
2 lžíce sójové omáčky
Všechny suroviny vložit do misky, promíchat.
Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Do pekáče, který pojme celého krocana, nasypat celer, mrkev, cibuli.
Krocana vně i uvnitř potřít olejem, opepřit, osolit.
V míse smíchat fenykl, pórek, pomeranč, bazalku, směsí naplnit dutinu krocana.
Běhy obalit alobalem, krocana položit do pekáče na zeleninu, hrudníkem dolů, křídla podsunout pod prsa.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 250°C, péct 20 minut.
Krocana obrátit na hřbet, přelít směsí ovocných šťáv, vína a sójové omáčky, snížit teplotu v troubě na 200°C, péct 50 minut.
Krocana obrátit na prsa, péct 1 hodinu.
Krocana obrátit na hřbet, sundat alobal z běhů, péct 30 minut.
Občas krocana přelévat směsí ovocných šťáv, vína a sójové omáčky.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 30 minut ležet, pak porcovat.
Šťávu z pekáče scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.