500 g vepřového bůčku, nakrájet na kostky 3 x 4 cm
500 g vepřového plecka, nakrájet na kostky 3 x 4 cm
1 lžíce sádla
3 cibule, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička kmínu
1 lžíce mouky, krátce opražit
6 dcl masového vývaru
2 dcl světlého piva
pepř
sůl
Maso, opepřit, osolit, posypat kmínem, promíchat.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat nakrájené plecko, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat nakrájený bůček, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat cibuli, krátce osmažit, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit trochou vývaru.
Obsah pánve přendat do pekáče, přidat opečené maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat česnek, podlít pivem a částí vývaru.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Péct zakryté cca 1 hodinu, odkrýt a dopéct 10 minut.
V průběhu pečení přidávat vývar a maso přelévat výpekem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí, dušené kyselé zelí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




