1 kg vepřové krkovice
3 dcl masového vývaru
3 cukety
1 lilek
1 lžička medu
1 lžička worcesterské omáčky
½ lžíce sádla
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
V misce smíchat masový vývar, med, worcesterskou omáčku.
Maso opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, maso osmažit ze všech stran, vložit do pekáče, podlít částí směsi z masového vývaru.
Pekáč s masem vložit do trouby rozehřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu v troubě na 120°C, péct 4 hodiny, podlévat směsí z masového vývar, přelévat výpekem.
Cukety a lilek omýt, odříznout konce, nakrájet na plátky silné 2 cm.
Na pánvi rozehřát máslo, olivový olej, osmažit plátky cukety, lilku, v průběhu smažení opepřit, osolit, dát do sítka okapat.
Pečené maso nechat 15 minut stát, krájet na plátky 3 cm široké.
Vinná redukce
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl hovězího vývaru
3 dcl plného červeného vína (Svatovavřinecké, Merlot)
1 lžíce medu
1 lžička citrónové šťávy
1 lístek šalvěje nebo špetka sušené šalvěje
bílý pepř
sůl
1. V kastrole rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
2. Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
3. Přidat víno, med, ocet, míchat, mírným varem zredukovat téměř na 1/3.
4. Scedit, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory
Víno: Merlot.
Prezentace: na jedné třetině talíře tvarovat bramborovou kaši do kruhu, do třetiny talíře položit porci cukety a lilku, do třetiny talíře položit porci masa, maso přelít vinnou redukcí.