1 husa 4 kg
4 stroužky česneku
20 cm kořene zázvoru, oloupat, drobně nastrouhat
4 dcl drůbežího vývaru
4 jablka
sůl
Česnek utřít se solí, dát do misky, smíchat se zázvorem. Směsí potřít husu vně i uvnitř.
Položit do pekáče na prsa, podlít horkým vývarem, ne víc, než do ¼ výšky pekáče, přidat zbylá jablka, přiklopit.
Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 45 hodiny.
Husu propíchávat pod křídly a na prsou, aby vyteklo sádlo.
Husu občas přelévat.
Sádlo nechat vyškvařit, když je čiré, odebírat, aby se nepřepalovalo.
Husu obrátit a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Husu vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.
Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: André, pozdní sběr.