1 kachna, cca 2,5 kg
šafrán
½ hrnku vody
2 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
3 dcl hovězího vývaru
1 lžíce drobně krájeného koriandru, nebo zelené petržele
½ lžičky mleté skořice
1 lžička cuminu
¼ lžičky turmeriku
špetka muškátového oříšku
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce medu
10 mandlí
kerblík
5 sušených švestek, drobně nakrájet
růžová voda
sůl
Kachnu vykostit a odstranit kůži, maso potřít polovinou česneku, zalít studenou vodou, přidat citrónovou šťávu a dát do ledničky na 24 hodin.
Dát šafrán do horké vody a dát stranou – růžová voda.
Vyndat maso, osušit a dát zvlášť prsa a nohy.
Rozpálit olivový olej a máslo, osmažit nohy (asi 10 minut) a dát stranou.
Z pánve vylít tuk, nechat jen 2 lžíce, přilít vývar a redukovat asi 3 minuty.
Vmíchat koření a vařit další 3 minuty.
Vmíchat cibuli a zbylý česnek a vařit 10 minut a přelít do pekáče.
Přidat nohy, přidat vývar, pokud bude potřeba a péct v troubě při 180°C cca 20 minut.
Vyndat nohy z pekáče a dát stranou, všechnu vypečenou šťávu přelít do kastrolu.
Do kastrolu přidat med, šafrán, růžovou vodu a redukovat, dát stranou.
Na pánvi osmažit prsa (lze péct i s nohama od začátku), před podávání nakrájet na tenké plátky.
Prezentace: Plátky masa přelít šťávou, posypat mírně praženými mandlemi, sušenými švestkami.
Příloha: Bílý chleba, nebo rýže.
Víno: Svatovavřinecké; Frankovka, pozdní sběr; Merlot.