Společnou vlastností nepřátel vína je to, že vyřazují z činnosti chuťové pohárky. Pokud jsme si koupili výjimečné víno, na kterém si chceme pochutnat, neměli bychom k němu konzumovat níže uvedené potraviny.
sýry !! - sýry zanášejí chuťové pohárky a tak znemožňují získat skutečný chuťový vjem z vína. A následně již nelze určit, jaké víno vlastně pijeme, kromě barvy. Např. konzumace sýrů při pití červeného vína vždy na počátku vyvolá dojem, že červené víno má chuť po borůvkách a je jedno o jakou odrůdu červeného vína jde. Následně i tento chuťový vjem zanikne.
olivy
chřest
kyselé ryby
kapary
čokoláda
káva
Nepřítelem vína je i kyslík - ve smyslu ponechání vína v nedopité lahvi déle než 6 hodin. (Tato poznámka nemá nic společného s tím, že víno před podáváním je vhodné dekantovat, nebo nechat v otevřené lahvi cca 30 minut.)
Při ochutnávkách vín bylo zvykem nabízet tvrdé sýry pro neutralizaci chutí. To je samozřejmě hrubá chyba, při dalším vzorku již člověk neví, co vlastně pije. Pro neutralizaci chuti je vhodná veka a voda. Pokud si chcete na dobrém vínu pochutnat a máte potřebu něco zajíst, dejte si vepřové škvarky, ty neovlivní ani vůni, ani chuť vína.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




