750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
4 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
½ lžíce hladké mouky
4 lžíce octa
1 lžička kmínu
40 g cukru
sůl
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí.
Lepší
Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou provařit 45 minut.
Z cukru udělat karamel, přidat vodu, karamel rozpustit.
V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet.
Dusit doměkka.