• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KREVETY S ČESNEKEM

Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná a rychlá a vždy chutnají. Jen minimální počet ingrediencí dá vyniknout jejich přirozené a lahodné chuti.

  • 12 velkých krevet, oloupat, očistit, nechat ocas, nebo ½ kg malých loupaných
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička drobně nakrájené petržele
  • segmenty citrónu

Na pánvi rozehřát máslo, přidat olej, po částech osmažit krevety spolu s česnekem, cca 4 minuty každou várku, osolit.
Prezentace: na talíři posypat petrželí, přidat segmenty citrónu.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Losos, krevety - seznam receptů

LOSOS
LOSOSOVÝ MOUSSE předkrm
POSTUP PŘI PEČENÍ LOSOSA
PEČENÝ LOSOS
ASIJSKÝ LOSOS
LOSOS S BYLINAMI
GRILOVANÝ LOSOS
LOSOS S KAPUSTOU
MARINOVANÝ LOSOS
DVOJITÝ DIP S LOSOSEM
LOSOS S MEDEM A HOŘČICÍ
LOSOS S MANGOVOU SALSOU
LOSOS S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU
LOSOS S ČESNEKOVOU MAJONÉZOU
LOSOS (PSTRUH) S MEDEM A CHILLI
LOSOS (PSTRUH) S KŘENEM A MEDEM
LOSOS V PÁLIVÉ OMÁČCE Z ČERVENÉHO VÍNA
LOSOS S BRUSINKOVOU – HOŘČICOVOU OMÁČKOU
MARINOVANÁ RYBA (losos s kůží, tolstolobik, pstruh)
LOSOS, FAZOLE A PEČENÉ TYMIÁNOVÉ BRAMBORY
LOSOS NA MÁSLE S ČOČKOVÝM SALÁTEM S RAJČATY
LOSOS SE ZELENINOU JULIENNE A OMÁČKOU S KOPREM
RYBA S VINNOU OMÁČKOU A ZELENINOU (losos, pstruh, krevety, tolstolobik)
TATARÁK Z LOSOSA
TATARÁK Z LOSOSA S KAVIÁREM
PALAČINKY S LOSOSEM

KREVETY
PÁLIVÉ KREVETY
SMAŽENÉ KREVETY
KREVETY NA MÁSLE
KREVETY V OMÁČCE
KREVETY S ČESNEKEM
KREVETY SE ŠPAGETAMI
KREVETY SE SÝREM FETA
KREVETY V CURRI OMÁČCE
SMAŽENÉ KREVETY S MEDEM
KREVETY S CHILLI A ČESNEKEM
KREVETY SMAŽENÉ V TĚSTÍČKU
HUMROVÝ (KREVETOVÝ) KOKTEJL
KREVETY S POMERANČEM A GRAPEFRUITEM
JAMBALAYA S KREVETAMI
JAMBALAYA S KUŘETEM A KREVETAMI

CHOBOTNICE
CHOBOTNICE S RÝŽÍ
SÉPIE, RAJČATA, ŠPAGETY

CHOBOTNICE SE STUDENOU OMÁČKOU
CHOBOTNICE S PIKANTNÍ RAJČATOVOU OMÁČKOU
CHOBOTNICE S CIBULKAMI A RAJČATOVOU ŠŤÁVOU

MUŠLE
POSTUP VAŘENÍ MUŠLÍ
SLÁVKY
SLÁVKY II.
SLÁVKY TROCHU PÁLIVÉ
HŘEBENATKY
MUŠLE SVATÉHO JAKUBA
HŘEBENATKY S AVOKÁDEM
HŘEBENATKY S CITRÓNOVOU ŠŤÁVOU
SALÁT Z RYBY, MUŠLÍ A CITRUSŮ

KAVIÁR
BLINY S ČERVENÝM KAVIÁREM

POSTUP PŘI PEČENÍ LOSOSA

Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka. Dopřejte si občas tuto mimořádnou delikatesu, třeba v neotřelé kombinaci s fazolemi a opečenými plátky brambor podle našeho receptu "Losos, fazole a pečené tymiánové brambory".

Základní postup při pečení lososa je následující:
1. Řízky lososa krájet s kůží.
2. Smažit na másle na pánvi kůží dolů 1 minutu, pak řízky krátce osmažit i z druhé strany.
3. Řízky lososa položit na pekáč kůží dolů, mírně podlít vodou, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péci 8 minut.
4. Po vyjmutí z trouby dochutit bílým pepřem, solí, mírně přelít olivovým olejem.

PEČENÝ LOSOS

  • 2 kg filetů losos
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 6 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce petržele, nakrájet

1. Všechno mimo lososa smíchat a do této marinády dát filety, marinovat hodinu.
2. Dát filety na alobal, přelít marinádou, alobal zavřít a v troubě péci při 190°C 35 – 45 minut.
Víno: Zweigeltrebe, růžové, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ