800 g lososa, nakrájet na plátky vysoké 2,5 cm
1 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
½ kapusty, odstranit vnější listy
zeleninový vývar na podlití kapusty
1 dcl smety na šlehání
½ lžíce drobně krájeného kopru
½ lžíce másla
pepř
sůl
Kapustu drobně nakrájet.
V kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat kapustu, promíchat, přidat vývar, dusit, až je kapusta měkká. Dusit odkryté.
Do měkké kapusty vmíchat smetanu, provařit, vmíchat kopr, dochutit pepřem, solí.
Na pánvi rozehřát máslo, olivový olej, osmažit plátky lososa, na každé straně 3,5 minuty.
Příloha: bramborová kaše.
Prezentace: na jedné třetině talíře tvarovat bramborovou kaši do kruhu, do třetiny talíře položit porci kapusty, do třetiny talíře položit porci lososa. Nepodávat citrón.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




