- 3 lžíce olivového oleje
- 1 citron, nakrájet na čtvrtky
- 4 velké červené papriky
- 500 g krevet nebo humra
- 1 ledový salát drobně natrhat
- 12 lžic koktejlové omáčky
- 8 lžic Rouille omáčky
- pepř
- sůl
1. Polít papriky olivovým olejem a dát do vyhřáté trouby a smažit, když začnou hnědnout, otáčet, až zhnědnou celé, sundat slupku. Papriky nakrájet na proužky
2. Roztrhat několik krevet a drobně nakrájet několik plátků salátu a smíchat (kvůli vzhledu salátu), přidat trochu drceného ledu a pokapat citrónovou šťávou.
3. Na plátky salátu, položit směs salátu a krevet.
4. Polít omáčkami (dole), aby se nespojily, obložit krevetami, nahoru položit proužky z papriky a ještě trochu koktejlové omáčky.
Koktejlová omáčka
- 8 lžic majonézy
- 2 lžíce kečupu
- citrónovou šťávu z poloviny citrónu
- 1 lžička brandy (1 lžíce bílého vína)
- pepř
- sůl
1. Smíchat majonézu, 2 lžíce kečupu (další, pokud chceme omáčku sladší), citrónovou šťávu, sůl, pepř.
2. Přidat lžičku brandy (víno), dobře promíchat.
3. Smíchat olivový olej s citrónovou šťávou, ochutit solí a pepřem.
Rouille omáčka
- 400 g červené papriky, oloupat – postup jako nahoře
- 2 plátky bílého chleba bez kůrek
- bílý pepř
- 2 stroužky česneku, rozmačkat
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
1. Namočit chleba a vodu vymačkat.
2. Drobně nakrájet papriky.
3. Všechny součásti rozmixovat za pomalého přilévání olivového oleje.
Prezentace: na plátky salátu, položit směs salátu a krevet, Polít omáčkami, aby se nespojily, obložit krevetami, nahoru položit proužky z papriky a ještě trochu koktejlové omáčky.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, kabinet.