• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

POSTUP VAŘENÍ MUŠLÍ

Připravujeme pouze mušle uzavřené. Mušle, které jsou otevřené, a to otevřené i nepatrně, je nutné vyhodit.
Zde striktně platí: otevřené, neznamená zavřené.

Na 1 porci počítáme 450 g mušlí.

900 g mušlí
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 dcl bílého vína (Chardonnay)
5 dcl rybího, nebo zeleninového vývaru

Ve větším hrnci rozehřát máslo, olivový olej, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat česnek, když zavoní, přidat mušle, víno, vývar, přiklopit, dusit, až se mušle otevřou.
Když se mušle otevřou, protřást, slít. Mušle, které se neotevřely vyhodit.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

LOSOS S KAPUSTOU

800 g lososa, nakrájet na plátky vysoké 2,5 cm
1 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
½ kapusty, odstranit vnější listy
zeleninový vývar na podlití kapusty
1 dcl smety na šlehání
½ lžíce drobně krájeného kopru
½ lžíce másla
pepř
sůl

Kapustu drobně nakrájet.
V kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat kapustu, promíchat, přidat vývar, dusit, až je kapusta měkká. Dusit odkryté.
Do měkké kapusty vmíchat smetanu, provařit, vmíchat kopr, dochutit pepřem, solí.
Na pánvi rozehřát máslo, olivový olej, osmažit plátky lososa, na každé straně 3,5 minuty.
Příloha: bramborová kaše.
Prezentace: na jedné třetině talíře tvarovat bramborovou kaši do kruhu, do třetiny talíře položit porci kapusty, do třetiny talíře položit porci lososa. Nepodávat citrón.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

PALAČINKY S LOSOSEM

4 palačinky
120 g plátků uzeného lososa
200 g kysané smetany
šťáva z ½ citrónu
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
několik snítek zelené kadeřavé petržele
½ lžíce drobně krájeného kopru
bílý pepř
sůl

Z každé palačinky vykrojit 3 kolečka 7 cm v průměru.
Kolečka z palačinek dát na plech vyložený papírem na pečení, dát do trouby rozehřáté na 160°C a palačinky osmažit do křupava, nechat vychladnout.
Kysanou smetanu promíchat s citrónovou šťávou, citrónovou kůru, koprem, ochutit solí.
První palačinku položit na talíř, potřít ochucenou smetanou, na smetanu položit dvě snítky petržele, plátek lososa, ochutit pepřem. Takto navrstvit ještě dvě křupavé palačinky.

Palačinky
125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
2,5 dcl mléka
špetka soli
olej

Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité.
Až pak (!) přisypat mouku, přidat cukr, špetku soli, rozmíchat metlou na hladké tekuté těsto, nechat 15 minut ležet, promíchat, případně zředit dalším mlékem.
Rozpálit palačinkovou pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

BLINY S ČERVENÝM KAVIÁREM

Bliny
200 g hladké mouky
2 lžíce másla, rozpustit
125 g husté kysané smetany
červený kaviár
2 žloutky
2 bílky, vyšlehat pevný sníh
3 dcl vlažného mléka
15 g droždí
10 g cukru
olej

Připravit kvásek: do mísy nalít třetinu mléka, přidat rozdrobené droždí, cukr, 1 lžíci mouky, promíchat, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo, nechat 20 minut.
Do mísy přidat zbylou mouku, mléko, žloutky, vypracovat těsto, pak opatrně vmíchat sníh.
Znovu mísu zakrýt utěrkou a dát na teplé místo a nechat kynout 45 minut.
Lívanečník vymazat tukem a nalévat vykynuté těsto
Prezentace: lívaneček pokapat máslem, potřít kysanou smetanou, na smetanu položit kaviár.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Lité těsto
250 g hladké mouky
2 vejce
2,5 dcl mléka
2,5 dcl vody
špetka soli

Do misky nalít mléko, přidat vajíčka, sůl, rozšlehat metlou.
Přidat mouku, rozšlehat metlou, přidat vodu, tolik, aby těsto bylo vláčné a tekuté.
Nechat 15 minut stát.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ