• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SMAŽENÉ KREVETY S MEDEM

  • 1/3 hrnku medu
  • ¼ hrnku sojové omáčky
  • 1 lžíce octa, raději 1 lžičku
  • 2 lžičky maizeny
  • ¼ lžičky lupínků chilli nebo čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžičky čerstvě krájeného zázvoru
  • 1 červená paprika, drobně nakrájet
  • 1 kg krevet
  • 3 cibule, nakrájet na kousky 2,5 cm
  • 12 lžic rýže

1. Smíchat med, sojovou omáčku, ocet, maizenu, červený pepř, dát stranou.
2. Rozpálit wok osmažit zázvor, česnek, přidat červenou papriku a míchat 1 minutu.
3. Přidat cibuli, krevety, míchat 1 minutu.
4. Přidat omáčku a provařit.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

KREVETY NA MÁSLE

  • 40 krevet, bez skořápek
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 vařená mrkev, nakrájet na malé kostky
  • 1 vařená cuketa, nakrájet na malé kostky
  • 1 vařená vodnice, nakrájet na malé kostky
  • 60 g másla
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 1 lžička kopru
  • 120 ml šlehačky
  • 4 dcl kuřecího vývaru
  • pepř
  • sůl

1. Krevety osolit a opepřit.
2. V kastrole rozpustit máslo, přidat krevety, smažit až trochu zhnědnou z každé strany.
3. Vyndat krevety, do kastrolu přidat cibuli a na mírném ohni nechat měknout.
4. Přidat víno, zredukovat.
5. Přidat vývar a šlehačku, provařit.
6. Přidat zeleninu a kopr, provařit.
Prezentace: omáčku přelít přes porce krevet.
Příloha: vařená rýže, bílé pečivo.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

CHOBOTNICE S PIKANTNÍ RAJČATOVOU OMÁČKOU

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 2 čerstvé chilli papričky, dobně nakrájet
  • 400g malých chobotnic, očistit, nakrájet na kousky
  • 5 lžic bílého vína
  • 1 lžička bílého vína
  • 5 rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 10 lístků bazalky
  • 4 plátky bílého toustového chleba, osmažit.

1. V kastrolu rozehřát máslo, olivový olej, přidat chilli, česnek, 1 minutu smažit, nepřipálit.
2. Přidat chobotnice, smažit několik minut, až zbělají, míchat.
3. Přidat víno, zredukovat, přidat rajčata, dusit 5 minut, přidat pepř, sůl, bazalku, dusit 3 minuty.
Příloha: bílé pečivo.

KREVETY SE SÝREM FETA


Krevety se sýrem Feta doplněné o podélně rozpůlenou bagetu lehce osmaženou na olivovém oleji, to je lahodná letní večeře. Nezbytná sklenička chladného bílého vína umocní gurmánský zážitek. V daném případně je volba Sylvánského zeleného, pozdní sběr, dokonalé řešení.

  • 400g krevet, oloupat
  • 300 kg rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 malá sušená chilli paprička
  • 2 dcl bílého vína
  • ½ hrsti zelené petržele, drobně nakrájet
  • 100 g sýru feta, nakrájet na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozehřát máslo, olivový olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat krevety, smažit 2 minuty.
2. Přidat česnek, víno, když zavoní, přidat víno, zredukovat na 1/3, krevety vyndat na talíř.
3. Do kastolu přidat rajčata, papričku, dusit 10 minut, vmíchat krevety, prohřát, ochutit solí, pepřem.
Prezentace: porce sypat sýrem, zelenou petrželí.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ