• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SLÁVKY

32 slávek, slávky musí být zavřené, i mírně pootevřené vyhodit
2 cibule, drobně nakrájet
2 stonky celeru bez listů, nakrájet na tenká kolečka
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
kousek chilli papriky, drobně nakrájet
1 dcl bílého dezertního vína
2 dcl bílého vína (Chardonnay)
2 lžíce másla
3 olivového oleje
1 lžička tymiánu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Ve větším kastrolu rozehřát 1 lžíci másla a 3 lžíce olivového oleje, přidat celer, cibuli, chilli papriku, tymián, pepř, sůl, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat slávky, když se slávky začnou otevírat, přidat dezertní víno, bílé víno, zredukovat.
Dusit 2 minuty, odkrýt, neotevřené slávky vyhodit, odstavit z ohně, vmíchat 1 lžíci másla.
Slávky i se zeleninou a šťávou přendat do mísy.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

HŘEBENATKY

Hřebenatka svatojakubská (mušle svatého Jakuba)
Mušle lze koupit buď v lastuře (ty mají oranžovou a bílou část, oranžovou část je pak třeba odstranit), nebo vykuchané v rybárnách nebo větších obchodech.


Hřebenatky opepřit, osolit.
Rozehřát pánev, přidat máslo, 1 lžíci olivového oleje, přidat hřebenatky, smažit 2 minuty z každé strany, často přelévat tukem.

Prezentace: do středu talíře dát 2 lžíce směsi avokáda, na směs položit hřebenatky, přelít výpekem, na hřebenatky položit lístek zelené petržele.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

SLÁVKY II.

750 g slávek (jen zavřené, i pootevřené vyhodit)
3 dcl bílého vína (Chardonnay)
8 třešňových rajčat, přepůlit
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
½ hrsti bazalky, natrhat
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky sušené chilli papričky
1 čerstvá chilli paprička, drobně nakrájet
pepř
sůl

V hlubší pánvi rozehřát olej, přidat česnek, sušené chilli papričky, když česnek zavoní, přidat rajčata, promíchat.
Přidat slávky, promíchat, přidat víno, bazalku, petržel, čerstvou chilli papričku, pepř, sůl.
Dusit 3 minuty, míchat. Slávky, které se neotevřely vyhodit.

CHOBOTNICE S RÝŽÍ

500 g chobotnic, nakrájet na kousky
2 dcl bílého vína, (Müller Thurgau)
5 dcl rybího vývaru
12 lžic rýže, namočit
1 cibule, drobně nakrájet
2 červené papriky, nakrájet na kousky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

V hluboké pánvi rozehřát máslo, olej, přidat chobotnici, smažit 2 minuty, míchat.
Nakrájené chobotnice rozhrnout ke kraji, do středu pánve vložit papriky, smažit 2 minuty, míchat.
Papriku rozhrnout do krajů, do středu pánve vložit cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Promíchat obsah pánve, přidat rýži, pepř, sůl, promíchat, přidat víno, promíchat, nechat zredukovat.
Postupně přidávat vývar, podle toho jak se odvařuje, vařit cca 5 minut.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ