32 slávek, slávky musí být zavřené, i mírně pootevřené vyhodit
2 cibule, drobně nakrájet
2 stonky celeru bez listů, nakrájet na tenká kolečka
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
kousek chilli papriky, drobně nakrájet
1 dcl bílého dezertního vína
2 dcl bílého vína (Chardonnay)
2 lžíce másla
3 olivového oleje
1 lžička tymiánu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
Ve větším kastrolu rozehřát 1 lžíci másla a 3 lžíce olivového oleje, přidat celer, cibuli, chilli papriku, tymián, pepř, sůl, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat slávky, když se slávky začnou otevírat, přidat dezertní víno, bílé víno, zredukovat.
Dusit 2 minuty, odkrýt, neotevřené slávky vyhodit, odstavit z ohně, vmíchat 1 lžíci másla.
Slávky i se zeleninou a šťávou přendat do mísy.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.