• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

Čínská kuchyně - seznam receptů

ZÁSADY PRO PŘÍPRAVU ČÍNSKÝCH JÍDEL
Příloha: RÝŽE

POLÉVKY
DRAČÍ DECH
NUDLE V KUŘECÍ POLÉVCE

OMÁČKY
Sladkokyselé omáčky
SLADKOKYSELÁ OMÁČKA
SLADKOKYSELÁ OMÁČKA II.
SLADKOKYSELÁ OMÁČKA V PÁŘE
SLADKOKYSELÁ OMÁČKA S MEDEM
SLADKOKYSELÁ OMÁČKA S ANANASEM

Omáčky s medem
MEDOVÁ OMÁČKA
OMÁČKA S MEDEM I.
OMÁČKA S MEDEM II.

Ostré omáčky
CHILLI OMÁČKA
PÁLIVÁ OMÁČKA
PIKANTNÍ OMÁČKA
PÁLIVÁ CHILLI OMÁČKA
KLASICKÁ SEČUÁNSKÁ CHILLI OMÁČKA

Sojové omáčky
SÓJOVÁ ZÁLIVKA
SÓJOVÁ OMÁČKA K JARNÍM ZÁVITKŮM
SÓJOVÁ OMÁČKA S CITRÓNOVOU ŠŤÁVOU

Ostatní omáčky
MISTROVSKÁ OMÁČKA
HNĚDÁ OMÁČKA
OMÁČKA k MASU
OMÁČKA HOI-SIN
OMÁČKA Z TAHINI
HOUBOVÁ OMÁČKA
OMÁČKA NA KACHNU
OMÁČKA KE KACHNĚ
ŠVESTKOVÁ OMÁČKA
RAJČATOVÁ OMÁČKA
OMÁČKA S BADYÁNEM
ČESNEKOVÁ OMÁČKA I.
ČESNEKOVÁ OMÁČKA II.
MANDARINKOVÁ MARINÁDA
OMÁČKA Z ČERNÝCH FAZOLÍ
CITRÓNOVÁ SÓJOVÁ OMÁČKA
HOŘČICOVÁ OMÁČKA NA SALÁT

OLEJE, SOLI
OLEJ PĚTI CHUTÍ
ČERVENÝ OLEJ I.
ČERVENÝ OLEJ II.
SEČUÁNSKÁ PÁLIVÁ SŮL
PEPŘOVÁ SŮL PĚTI VŮNÍ

SALÁTY
KUŘECÍ SALÁT
SALÁT Z OKUREK
OCHUCENÉ OKURKY
ZELENINOVÝ SALÁT
SLADKOKYSELÁ OKURKA
KUŘECÍ SALÁT SE SEZAMEM
CELEROVÉ STONKY S PAPRIKAMI
SALÁT S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU
ČÍNSKÉ ZELÍ V OCTOVÉ MARINÁDĚ

ZELENINA
SMAŽENÉ ZELÍ
SMAŽENÉ FAZOLKY
FAZOLKY S ČESNEKEM
SLADKÉ A KYSELÉ ZELÍ
OPÉKANÉ ZELENÉ FAZOLKY
OPÉKANÁ MÍCHANÁ ZELENINA
BROKOLICE V SEZAMOVÉ OMÁČCE
BROKOLICE V ÚSTŘICOVÉ OMÁČCE
SMAŽENÉ BRAMBORY, PAPRIKA, LILEK
ČTYŘI CHUTNÉ DRUHY ZELENINY S HOUBAMI

RÝŽE
ANANASOVÁ RÝŽE

HOUBY
PÁLIVÉ HOUBY
HOUBY S MEDEM
PÁLIVÉ HOUBY S ČESNEKEM

PŘEDKRMY
ANÝZOVÁ VEJCE
JARNÍ ZÁVITKY I.
JARNÍ ZÁVITKY II.

JARNÍ ZÁVITKY III.
KUŘECÍ ZÁVITKY V PÁŘE
KANTONSKÉ JARNÍ ZÁVITKY
KUŘE MNOHA CHUTÍ
PÁLIVÉ VEPŘOVÉ JAZYKY
STUDENÉ KUŘE S JABLKY
MÍCHANÁ VEJCE S RAJČATY
KUŘECÍ JÁTRA NA ZÁZVORU
OPÉKANÁ VEPŘOVÁ PANENKA
KNEDLÍČKY ŤIAO-C´ 30 knedlíčků
STUDENÉ KUŘE V ČERVENÉ OMÁČCE
JÁTRA, HOUBY, ZELENINA – bez omáčky
MASOVÉ TAŠTIČKY ŤIAO-C
KNEDLÍČKY S KREVETAMI PŘIPRAVOVANÉ V PÁŘE

HLAVNÍ POKRY

DRŮBEŽ
KUŘE
Kuře Kung Pao
KUNG PAO CHI
KUŘE KUNG PAO I.
KUŘECÍ KUNG PAO II.
KANTONSKÉ KUNG PAO
KUNG PAO Z NANJINGU

Kuře s medem
KUŘE S MEDEM
MEDOVÉ KUŘE
KUŘE A HOUBY S MEDEM
PEKINGSKÉ KUŘE S MEDEM
GLAZOVANÉ KUŘE S MEDEM
PÁLIVÉ KUŘE S MEDEM A MANGEM
PÁLIVÉ CITRÓNOVÉ KUŘE S MEDEM
KUŘE SE SEZAMEM, CITRÓNEM A MEDEM
PEČENÉ KUŘE S MEDEM A SOLÍ PĚTI VŮNÍ

Kuřecí křidélka
KŘIDÉLKA PĚTI VŮNÍ
KŘIDÉLKA V PĚTI VŮNÍCH
PIKANTNÍ KUŘECÍ KŘIDÉLKA
KUŘECÍ KŘIDÉLKA SŮL A PEPŘ
MEDOVÁ SLADKO-KYSELÁ KŘIDÉLKA

Kuře
KUŘE LA-C’
PÁLIVÉ KUŘE
TRHANÉ KUŘE
UTOPENÉ KUŘE
KUŘE S MANGEM
SAMETOVÉ KUŘE
KUŘE S MANDLEMI
CITRÓNOVÉ KUŘE
KUŘE CHOW MEIN
KUŘE SE ŽAMPIONY
KUŘE SE ZÁZVOREM
ŠANTUNGSKÉ KUŘE
KUŘECÍ PRSA S ARAŠÍDY
PEČENÉ KUŘE PĚTI VŮNÍ
SMAŽENÉ KUŘECÍ S CHILLI
KUŘE S PÁLIVOU OMÁČKOU
KUŘE VE ŠVESTKOVÉ OMÁČCE
KUŘE S ČESNEKEM A OKURKOU
SLADKO-KYSELÉ KUŘECÍ KOUSKY
KUŘE Z BADYÁNOVÉHO VÝVARU
KRYSTALOVÉ KUŘE S BROKOLICÍ
KUŘECÍ KOSTKY S OŘECHY KEŠU
KUŘE S KANTONSKOU OMÁČKOU
KUŘE SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
DUŠENÉ KUŘE S ČERNÝMI HOUBAMI
OPÉKANÉ KUŘE S KIWI A JAHODAMI
KUŘE V OMÁČCE Z ČERNÝCH FAZOLÍ
OPÉKANÉ KUŘE S KIWI A JAHODAMI
KUŘE A VEPŘOVÉ VE SLADKÉ OMÁČCE
NUDLE S OMÁČKOU HOI-SIN A KUŘETEM
KUŘE SE SLADKOKYSELOU PÁLIVOU OMÁČKOU
KUŘECÍ KOSTKY S TŘEŠNĚMI, ANANASEM A LIČI
KOUSKY KUŘETE SE ZÁZVOREM A OMÁČKOU HOI-SIN
GRILOVANÉ KUŘE PĚTI VŮNÍ SE SÓJOVOU CITRÓNOVOU OMÁČKOU

KACHNA
KANTONSKÁ KACHNA
PEKINGSKÁ KACHNA I.
PEKINGSKÁ KACHNA II.
AROMATICKÁ KACHNA
KACHNA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
AROMATICKÁ KACHNA S KŘUPAVOU KŮRKOU
PLÁTKY Z KACHNY S BAMBUSOVÝMI VÝHONKY

VEPŘOVÉ
NUDLE S MEDEM
SMAŽENÉ FAZOLKY
VEPŘOVÉ MASO S MEDEM
SMAŽENÝ LILEK S VEPŘOVÝM
VEPŘOVÉ MASO S ANANASEM
VEPŘOVÉ S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU
VEPŘOVÉ MASO S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU II.
VEPŘOVÉ KUNG PAO
VEPŘOVÉ KUNG PAO S NUDLEMI
GRILOVANÁ VEPŘOVÁ PANENKA
SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ
SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ I.
SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ II.
SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ MASO S ANANASEM
DVAKRÁT VAŘENÉ VEPŘOVÉ A PÁLIVÁ ZELENINA
SINGAPURSKÉ NUDLE S VEPŘOVÝM NEBO KUŘETEM A PAPRIKOU A KARI

HOVĚZÍ
HOVĚZÍ SE SEZAMEM
HOVĚZÍ A TŘI PAPRIKY
DUŠENÉ HOVĚZÍ S MRKVÍ
RÝŽOVÉ NUDLE S HOVĚZÍM
SEČUÁNSKÉ PÁLIVÉ HOVĚZÍ
HOVĚZÍ S ČERVENOU CIBULÍ
SMAŽENÉ HOVĚZÍ S BROKOLICÍ
HOVĚZÍ S ČESNEKOVÝMI VÝHONKY
PÁLIVÉ HOVĚZÍ SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
SMAŽENÉ HOVĚZÍ S ČERVENOU A ZELENOU PAPRIKOU

SKOPOVÉ
SKOPOVÉ V MEDOVÉ OMÁČCE

VNITŘNOSTI
JÁTRA ČCHAO
MASO DVOU BAREV
KUŘECÍ JÁTRA S MLÉKEM
VEPŘOVÁ JÁTRA S MANDLEMI
JÁTRA A VEPŘOVÉ S BROKOLICÍ

RYBY
RYBA V PÁŘE
RYBÍ MASO S TYČKAMI

RYBA ZE ZÁPADNÍHO JEZERA
SMAŽENÉ KREVETY S MEDEM
CHOBOTNICE S KOŘENÍM PĚTI VŮNÍ
SMAŽENÁ ŽABÍ STEHÝNKA S OMÁČKOU
SMAŽENÁ ŽABÍ STEHÝNKA OBALOVANÁ
RYBÍ FILÉ S OMÁČKOU Z ČERNÝCH FAZOLÍ S RAJČATY

MOUČNÍKY
PA-PAO-FAN
BANÁNY V ŽUPANU

ZÁSADY PRO PŘÍPRAVU ČÍNSKÝCH JÍDEL

1. Všechny položky receptu musí být připraveny na pracovním stole před zahájením vaření.

2. Maso a zelenina, musí být nakrájeny ve správném tvaru (pokud recept vyžaduje nudličky, tak nudličky, když kostky, tak kostky, když hranolky, tak hranolky)

3. Všechny krájené ingredience musí mít stejný rozměr.

4. Wok, nebo pánev musí být rozehřáté před tím, než je do nich vložen tuk.

5. Tuku musí být tolik, kolik předepisuje recept. Tuk musí být rozpálený, maso vkládat, když se začne z tuku kouřit

6. Před vložením položek ke smažení vložit do oleje kousek, nebo špetku zázvoru a kousek česneku.

7. Maso smažit vždy jako první, pak ho vyjmout, dát okapat do síta a na tuku dál smažit zeleninu. 

8. Smažit jen malá množství masa, jinak se maso bude dusit ve vlastní šťávě.
 
9. Maso je smažené, když začne měnit barvu. Na rozpáleném tuku musí stačit 1,5 minuty. Po osmažení dát okapat do sítka. Ne na ubrousek, takto se tuk z masa nedostane, naopak ztuhne ve spodní polovině masa a ubrousek se pouze zamastil.

10. Papriku, cibuli stačí smažit 1 minutu, česnek až zavoní, mrkev, brokolice, baklažán potřebují 2 minuty. Zeleninu po osmažení vyndat, dát okapat do sítka.

11. Omáčky připravovat samostatně, pak do ní vkládat zeleninu, maso.

12. Solit až hotová jídla, pokud předpis nestanoví jinak.

13. Jídla hned podávat.

14. Všechna čínská jídla připravovat dle předepsaného postupu.

15. Smažit vždy na sádle, pokud recept neurčuje jinak.

DRAČÍ DECH

  • 200g kuřecího masa, nakrájet na kostičky (krabů), (rybího masa)
  • 1½ litru drůbežího vývaru
  • 2 bílky
  • 3 loupaná rajčata
  • 1 menší pórek
  • 1 lžička maizeny
  • 2 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • ¼ lžičky chilli
  • ½ lžičky červeného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

1. Maso promíchat s trochou soli, chilli, bílkem. Zalít vývarem a vařit až je maso měkké.
2. Přidat na osminky krájená rajčata a na kolečka krájený pórek, vařit 2 minuty.
3. Před odstavením přidat drcený česnek.
3. Hotovou polévku zalít červeným olejem.

NUDLE V KUŘECÍ POLÉVCE

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • kuřecí maso, připravit jako utopené kuře
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 lžíce desertního vína
  • ¼ lžičky cukru
  • ¾ lžičky soli
  • ½ hrnku bambusových výhonků (kedlubna, nakrájet na proužky jako sláma)
  • 4 černé houby
  • rýžové nudle
  • 1 cibule, tenké proužky

1. Vařené maso nakrájet na kostičky, namočit houby a nakrájet, namočit nudle.
2. Smíchat sojovou omáčku, sůl, cukr, dezertní víno, vařené maso, bambusové výhonky, rýžové nudle.
3. Všechno dát do vývaru a vařit 3 minuty.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ