- 1 kachna 2,75 kg
- 6 plátků zázvoru (7,5 cm x 3 mm x 1 cm)
- 6 jarní cibulka (7,5 cm)
- kukuřičný škrob
- sádlo
Pálivý „rub“
- 2 lžičky koření 5 vůní
- 65 g sečuánského pepře
- 3 lžičky cuminu
- 200 g soli
- čínské placky
- 6 jarních cibulek drobně nakrájet
- petrželka
- švestková omáčka
Omáčka ke kachně (lepší než hoi-sin nebo švestkové omáčky)
- 3 lžíce medu
- 2 lžičky tmavé sójové omáčky
- ½ lžičky chilli
- 1 lžička povidel
1. Omýt a osušit kachnu, smíchat věci na pálivý „rub“a potřít tím kachnu zevnitř i zvenku, zabalit do potravinové fólie nebo
alobalu a dát na 24 hodin do ledničky.
2. Naplnit kachnu jarní cibulkou a zázvorem.
3. Do velkého kastrolu dát vodu, pařník tak, aby se voda pařníku nedotýkala.
4. Na pařník položit kachnu, vařit v páře 2 hodiny. Doplňovat vodu.
5. Vyndat kachnu a slít tekutinu. Vyndat zázvor a cibuli. Nechat kachnu úplně vychladnout.
6. Kachnu rozčtvrtit, posypat kukuřičným škrobem, kousky osmažit.
5. Podávat s čínskými plackami a nakrájenou jarní cibulkou a omáčkou nahoře, hoi-sin nebo švestkovou omáčkou.
ČÍNSKÉ PLACKY
- 275 g hladké mouky
- 250 ml velmi horké vody
- 2 lžičky sezamového oleje
1. Mouku dát do mísy, přilévat horkou vodu a míchat. Těsto pak rukou na válu zpracovávat 8 minut.
2. Vrátit těsto do mísy, přikrýt utěrkou a nechat 30 minut.
3. Vyjmout těsto a zpracovávat dalších 5 minut a občas poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Pak formovat váleček 45 cm x 2,5 cm, rozdělit na 18 stejných kousků a z nich udělat koule.
4. Vzít 2 koule, jednu z poloviny namočit do sezamového oleje a namočenou polovinou položit na druhou kouli a válečkem
vyválet kulatou placku o průměru 15 cm.
5. Na pánvi smažit z každé strany 1-2 minuty.