• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE MNOHA CHUTÍ

  • 2 kuřata, každé 1,6 kg, rozdělit na velké logické díly
  • 1 hrnek burských oříšků
  • 1 hrnek vařícího vývaru
  • 1 hrnek okurek, drobně nakrájet
  • 1 lžička zázvoru, drobně nakrájet
  • 1 lžíce cibule, nakrájet a propláchnout

Marináda

  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukr
  • ½ lžičky kuřecího prášku na vývar

Omáčka

  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky octa
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžička chilli pasty
  • 4 lžíce vývaru
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička drobně krájeného česneku

1. Maso marinovat 30 minut, marinádu vstříknout do masa injekční jehlou.
2. Dát do páry a pařit 12 minut, pak vykostit a maso nakrájet na menší kousky.
3. Namočit oloupané oříšky do horké vody, odstranit slupku, pak opéci v troubě , až křupou.
4. Smíchat oříšky, okurku, cibuli, zázvor a kousky masa. 
5. Smíchat položky na omáčku.
6. Směs s masem dát na mísu a přelít omáčkou.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ