- 1 kachna 3 kg
- 5 hrnků horké vody
- 3 lžíce sladového cukru
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce sherry
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 5 lžic omáčky hoi-sin
- Pro podávání
- 12 ks čínských placek
- 20 dkg cibule nakrájet na 24 kousků
- Okurky, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na tenké proužky
1. Na kachně oddělit kůži od masa (jde to vzduchem), pak 3x přelít horkou vodou.
2. Kachnu přelít směsí horké vody, sladového cukru, a octa, zavěsit na 12 hodin za krk při teplotě cca 18°C.
3. Rozehřát troubu na 200°C, péci 10 minut, pak teplotu zvýšit na 230°C a péci 30 minut, až je maso měkké a kůže
křupavá.
4. Vykostit kachnu ,ale tak, aby maso drželo tvar korpusu, maso nakrájet na tenké plátky.
5. Smíchat sherry, sezamový olej, cukr, sójovou omáčku a omáčku hoi-sin (borůvkový džem).
ČÍNSKÉ PLACKY
- 275 g hladké mouky
- 250 ml velmi horké vody
- 2 lžičky sezamového oleje
1. Mouku dát do mísy, přilévat horkou vodu a míchat. Těsto pak rukou na válu zpracovávat 8 minut.
2. Vrátit těsto do mísy, přikrýt utěrkou a nechat 30 minut.
3. Vyjmout těsto a zpracovávat dalších 5 minut a občas poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Pak formovat váleček 45 cm x 2,5 cm, rozdělit na 18 stejných kousků a z nich udělat koule.
4. Vzít 2 koule, jednu z poloviny namočit do sezamového oleje a namočenou polovinou položit na druhou kouli a válečkem
vyválet kulatou placku o průměru 15 cm.
5. Na pánvi smažit z každé strany 1-2 minuty.
Prezentace:
Na mísu naskládat nakrájené maso
Na talířek dát placičky, na další proužky okurky, na další cibuli.
Do misky dát omáčku.
Na placičku položit maso, cibuli, okurku, přidat omáčku, zabalit.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




