• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘECÍ SALÁT S KOZÍM SÝREM

 

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 2 + 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • 0,5 kg zelených fazolek
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • ½  lžíce bazalkového octa
  • ½  lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce šalotky, drobně nakrájet
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce hrubě krájených vlašských ořechů
  • sůl
  • 0,9 kg kozího sýra, rozdrobit


1. Celá prsa opéct v pekáči na sádle při 220°C, polít sojovou omáčkou a posypat pepřem, maso vyndat, nakrájet na proužky 1,5 cm.
2.  Maso přelít vypečenou šťávou, přendat do mísy.
3. Fazolky dát do vařící vody a cca 5 minut vařit. Propláchnout studenou vodou.
4. Smíchat hořčici, ocet, přimíchat olej, pepř, přidat fazolky, přidat do mísy k masu.
5. Posypat sýrem a tymiánem.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

 

Vytisknout

KUŘECÍ SALÁT S NIVOU

  • 25 g rozinky
  • 2 lžíce dezertního vína
  • 250 g vařeného kuřecího masa
  • 50 g ředkviček, nakrájet na plátky
  • 100 g rýže, uvařit
  • 2 stonky celere, nakrájet na plátky  
  • 100 g nivy, nakrájet na kostky
  • 1 velké jablko, oloupat, nakrájet na menší kousky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 150 g bílého jogurtu    
  • 2 lžíce majonézy
  • pepř
  • sůl

1. Na jednu hodinu namočit rozinky do dezertního vína.
2. V míse smíchat kuře, ředkvičky, rýži, celer, sýr a rozinky.
3. V misce polít jablko citrónovou šťávou a přidat k salátu a dát do ledničky.
4. Smíchat jogurt s majonézou, přidat pepř, sůl, promíchat, dát do ledničky.
5. Salát promíchat, přidat dresink.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Vytisknout

test

Link text

 gdfgfdg

 

 

Vytisknout

Saláty - seznam receptů

KLASICKÉ SALÁTY
SALÁT CAPRESE
CÉSAR SALÁT patrně původní recept
CÉSAR SALÁT skoro pravý
CÉSAR SALÁT blízký původnímu
CÉSAR SALÁT
CÉSAR SALÁT II.
CÉSAR SALÁT III.
ŘECKÝ SALÁT
ŘECKÝ SALÁT - Atény
ŘECKÝ SALÁT jednoduchý
SALÁT COBB
SALÁT NICOISE
ZJEDNODUŠENÝ SALÁT NICOISE S RYBOU
SALÁT OLIVIER
SALÁT WALDORF
SALÁT CRAB LOUIS
SALÁT PANZANELLA
ZÁKLADNÍ SALÁT COLESLAW
SALÁT COLESLAW S CELEREM A VAŘENÝMI VEJCI
FATUŠ

SALÁTY S OVOCEM
JABLKOVÝ KŘEN
ZELNÝ SALÁT S JABLKY
JABLKOVÝ SALÁT S RAJČATY
HRUŠKY NA BÍLÉM VÍNĚ S NIVOU
MRKVOVÝ SALÁT S GREPEM A JABLKEM
HLÁVKOVÝ SALÁT SE SLANINOU A JABLKY
BROSKVOVÝ SALÁT S NIVOU A ANGLICKOU SLANINOU
SALÁT Z MELOUNA, SALÁTOVÉ OKURKY A BALKÁNSKÉHO SÝRU

SALÁTY SE SÝREM
SÝROVÝ SALÁT S VEJCI
SALÁT RAKOVNICKÉHO LÉTA
SALÁT S OLIVAMI A MASCARPONE
SALÁT S MOZZARELLOU A TUŇÁKEM

SALÁTY S LUŠTĚNINOU
ČOČKOVÝ SALÁT
KÁHIRSKÝ FAZOLOVÝ SALÁT
FAZOLOVÝ SALÁT SE ŽAMPIÓNY
FAZOLOVÝ SALÁT S RAJČATY A OLIVAMI
FAZOLOVÝ SALÁT S ANGLICKOU SLANINOU
SALÁT S ČOČKOU, ČERVENOU ŘEPOU A PEČENOU PAPRIKOU

SALÁTY S BRAMBORAMI
VLAŠSKÝ SALÁT
LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
SALÁT Z VAŘENÝCH BRAMBOR
FRANCOUZSKÝ SALÁT ZÁKLADNÍ
JEDNODUCHÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU
BRAMBOROVÝ SALÁT PODLE RAKOVNICKÉHO GURMÁNA
BRAMBOROVÝ SALÁT SE SLANEČKY

SALÁTY S MASEM
SALÁT Z MASA
KUŘECÍ SALÁT
KUŘECÍ SALÁT II.
SALÁT ZE ŠPEKÁČKŮ
JEDNODUCHÝ RYBÍ SALÁT
SALÁT Z KRŮTY, CELERU A JABLEK
SALÁT Z FAZOLEK, RAJČAT A MASA
SALÁT S UZENÝM HOVĚZÍM JAZYKEM
SALÁT Z KRŮTY A ANANASU A SÝRU
DRŮBEŽ SALÁT S HRUŠKAMI A CIBULÍ
SALÁT Z KYSELÉHO ZELÍ A KUŘECÍHO MASA
SALÁT Z KRŮTÍCH PRSOU S RAJČATY A BALKÁNSKÝM SÝREM NEBO NIVOU
CELEROVÝ SALÁT S JABLKEM, KUŘECÍM MASEM NEBO RYBÍM FILÉ A OŘECHY

JEDNODUCHÉ ZELENINOVÉ SALÁTY
SALÁT Z CELERU
MRKVOVÝ SALÁT

OKURKOVÝ SALÁT
ČEKANKOVÝ SALÁT
PAMPELIŠKOVÝ SALÁT
SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ
ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT S JABLKY
OKURKOVÝ SALÁT SE SMETANOU
SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ
RAJČATOVÝ SALÁT S CIBULÍ

OSTATNÍ SALÁTY
SALÁT S MÁTOU
CELEROVÝ SALÁT
VAJÍČKOVÝ SALÁT
FENYKLOVÝ SALÁT
ZELENINOVÝ SALÁT
SALÁT Z FAZOLEK S VEJCI
AMERICKÝ SALÁT KLASIKA
PÁLIVÝ RAJČATOVÝ SALÁT
SALÁT KE GRILOVANÉ RYBĚ
OKURKOVÝ SALÁT S OLIVAMI
SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU
SALÁT S CHŘESTEM A RAJČATY
TEPLÝ SALÁT TYPU PANZANELLA
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S KŘENEM
SALÁT Z PAPRIK, FAZOLÍ A CHORIZA
HLÁVKOVÝ SALÁT S KŘENEM A JABLKY
SALÁT Z MÍCHANÉ ZELENINY SE SÝREM
SALÁT Z OKUREK S GRANÁTOVÝM JABLKEM
JEDNODUCHÝ TEPLÝ RAJČATOVÝ SALÁT K RYBÁM
SALÁT Z MÍCHANÉ ZELENINY SE SÝREM A KOPREM
SALÁT S HOŘČICOVOU ZÁLIVKOU S ČESNEKEM
HRUŠKOVÝ SALÁT SE SÝREM, VEJCI A ANGLICKOU SLANINOU

SALSY
JAHODOVÁ SALSA
RAJČATOVÁ SALSA
JEDNODUCHÁ RAJČATOVÁ SALSA
JAHODOVÁ SALSA S MEDEM
POMERANČOVÁ A ANANASOVÁ SALSA

Vytisknout

Zvěrina - seznam receptů

STUDENÉ POKRMY
SRNČÍ PAŠTIKA

KANČÍ PAŠTIKA
HRUŠKA S KACHNÍMI JÁTRY KE ZVĚŘINĚ

POLÉVKY
POLÉVKA ZE ZAJÍCE
POLÉVKA Z BAŽANTA
JELENÍ VÝVAR S KNEDLÍČKY
GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZE ZVĚŘINY
VÝVAR ZE ZVĚŘINY (srnčí, dančí, jelení)

ZAJÍC
ZAJÍC NA VÍNĚ
ZAJÍC NAČERNO
ZAJÍC NA ČERNO 2
ZAJÍC NA HOŘČICI
ZAJÍC NA ZELENINĚ
ZAJÍC NA SMETANĚ
ZAJÍC SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU
PEČENÝ ZAJÍC S TŘEŠŇOVOU OMÁČKOU
ZAJEČÍ HŘBET A PEPŘOVO-BRUSINKOVOU OMÁČKOU
ZAJÍC (králík, zvěřina) S LAHODNOU RAKOVNICKOU OMÁČKOU

SRNEC, JELEN, DANĚK
DAŇČÍ (jelení) ROASTBEEF
RAKOVNICKÉ SRNČÍ MASO
ZVĚŘINOVÉ PŘÍRODNÍ ŘÍZEČKY
SRNČÍ KÝTA NA VÍNĚ S HOUBAMI
PEČENÝ SRNČÍ HŘBET S HRUŠKAMI
GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ
SRNČÍ (DANČÍ, JELENÍ) PLÁTKY NA VÍNĚ
JELENÍ MEDAILONKY NA ŠÍPKOVÉ OMÁČCE
DAŇČÍ (JELENÍ) ŘÍZKY S HŘÍBKY A ZELENINOU
DANČÍ MUFLONÍ, JELENÍ RAGÚ (krk, bok, hrudí)
MARINOVANÝ SRNČÍ STEAK SE SUŠENÝM OVOCEM
SRNČÍ (dančí, jelení) MEDAILONKY V MEDOVÉ HOŘČICI
SRNČÍ (DANČÍ, JELENÍ, MUFLONÍ) KÝTA, (PLEC) NA VÍNĚ
JELENÍ (SRNČÍ, DANČÍ, JELENÍ, MUFLONÍ) MEDAILONKY S HOUBOVÝM RAGÚ
SRNČÍ (MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ) RAGÚ S HOUBAMI A POŠÍROVANOU HRUŠKOU V ČERVENÉM VÍNĚ

DIVOČÁK
KANČÍ KÝTA PEČENÁ

KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU I.
KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU II.
DUŠENÉ TŘI DRUHY MASA S POLENTOU
KANČÍ KÝTA S BRUSINKOVOU OMÁČKOU
MEDAILONKY Z KANČÍ KÝTY SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

GULÁŠE
GULÁŠ Z DIVOČÁKA
GULÁŠ Z DIVOČÁKA II.
KANČÍ GULÁŠ S VÍNEM
GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ
SRNČÍ, DANČÍ, MUFLONÍ, JELENÍ GULÁŠ

RAGÚ
ZAJEČÍ RAGÚ
RAGÚ Z DIVOČÁKA
SRNČÍ (jelení, dančí, mufloní) RAGÚ
PORTSKÉ ZVĚŘINOVÉ RAGÚ

PERNATÁ ZVĚŘ
ZÁKLADNÍ ZPŮSOB PEČENÍ DIVOKÉ PERNATÉ ZVĚŘE
PEČENÝ NADÍVANÝ BAŽANT

BAŽANT PEČENÝ NA SLANINĚ
KOROPTVE PEČENÉ NA SLANINĚ
DIVOKÁ KACHNA NADÍVANÁ JABLKY
PEČENÁ NADÍVANÁ DIVOKÁ KACHNA
PERLIČKA, BAŽANT, (KUŘE) SE SLANINOU A HOUBAMI

OMÁČKY
ŠÍPKOVÁ OMÁČKA
BRUSINKOVÝ PŘELIV
BRUSINKOVÁ OMÁČKA
ROSOLY – OMÁČKY NA ZVĚŘINU
Ochucená másla ke zvěřině

Další články...

Doporučujeme