• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÝ ZAJÍC S TŘEŠŇOVOU OMÁČKOU

1 zajíc, rozdělit na 6 dílů: 2 zaječí stehna; hřbet přepůlit, předek podélně rozpůlit
100 g špeku, nakrájet na klínky
1 velká mrkev, nakrájet na klínky
2 lžíce sádla na smažení
6 dcl masového vývaru, podle potřeby i více
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
2 petržele, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžíce šípkové marmelády
4 dcl šťávy z třešní
2 hrnky vypeckovaných třešní
šťáva z ½ citrónu
3 kompotové hrušky, podélně přepůlit
2 lžíce brusinek
100 g smetany na šlehání
2 lžíce hladké mouky
1½ lžíce másla
pepř
sůl

Marináda
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
3 bobkové lisy
6 zrnek pepře
5 zrnek nového kořeni
2 dcl l vody
5 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)

Připravit marinádu
Suroviny na marinádu vložit do kastrolu, vařit 10 minut, nechat vychladnout.

Naložení masa
Maso prošpikovat a protáhnout klínky mrkve, osolit, opepřit, vložit do pekáče, zalít scezenou marinádou.
Přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, dát na 2 dny do ledničky, obracet.

Připravit zředěnou jíšku
V menším hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.

Pekáč s masem vyndat z ledničky, nechat stát 2 hodiny, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny.
Maso vyndat, obsah pekáče přelít do kastrolu a přidat šípkovou marmeládu, šťávu z třešní, citrónovou šťávu, cukr, zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Odstranit bobkové listy, celý pepř, nové koření a rozmixovat, případně zředit vývarem na požadovanou hustotu, vmíchat smetanu, třešně, dochutit pepřem, solí.
Příloha: houskový knedlík, karlovarský knedlík, šťouchané brambory.
Prezentace: na talíř položit porci knedlíků, na okraj talíře polovinu hrušky, do hrušky vložit brusinky, proti knedlíkům položit porce masa, přelít omáčkou.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme