- 1 zajíc
- 100 g špeku, nakrájet na proužky
- 50 g špeku, drobně nakrájet
- 3 lžíce másla
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 mrkev, nakrájet na plátky
- 1 petržel, nakrájet na plátky
- ½ menšího celere, drobně nakrájet
- 2 bobkové listy
- 6 zrnek pepře
- 3 zrnka nového koření
- 3 zrnka jalovce, rozdrtit
- 1 citrón
- 3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
- 4 dcl hovězího vývaru
- 2 lžičky hladké mouky
- 3 lžíce rybízové zavařeniny
- 1 lžička cukru
- pepř
- sůl
1. Zajíce prošpikovat 100 g špeku, osolit, pokapat citrónovou šťávou, opepřit.
2. Na pánvi rozpustit 50 g špeku, přidat máslo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli.
3. Přidat cukr, promíchat, přidat mouku, promíchat, přidat zavařeninu promíchat, přidat víno, všechno koření, zredukovat na ½.
4. Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat základ z pánve, vložit zajíce, podlít vývarem, dát péct, občas přelívat.
5. Zajíce vyjmout, šťávu scedit, pokud je třeba, tak zředit vývarem nebo naopak zredukovat.
(6. Možná varianta: Ze scezené zeleniny vyndat bobkový list, celé koření, rozmixovat, přidat do zredukované šťávy, přiměřeně zředit vývarem.)
Příloha: šťouchané brambory, knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké.