• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PÁLIVÉ KUŘE S MEDEM

  • 2 lžičky drobně nakrájeného zázvoru
  • 2 stroužky drobně krájeného česneku
  • 1 kuřecí prsa, nakrájet na proužky
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžičky koření 5 vůní
  • 100 g nudlí


Omáčka
-    2 lžíce medu
-    ¼ hrnku kuřecího vývaru
-    3 lžíce sojové omáčky
-    1 lžička maizeny

1. Opéct kuřecí prsa.
2. Na oleji opéct zázvor a česnek, přidat opečené maso, chilli, koření 5 vůní.
3. Uvařit nudle a nechat vychladnout.
4. Nalít med do kastrolku, přidat vývar, maizenu a sojovou omáčku a provařit.
5. Na talíř položit nudle, na ně maso a přelít omáčkou.
Víno: Ryzlink vlašský, pozdní sběr.

Vytisknout

PEČENÁ KACHNA

1 kachna 2,5 kg
kmín
sůl
jablka neloupaná bez jádřinců

Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky.
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.

Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně:

2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru

V kastrole opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.

Příloha: houskový knedlík, dušené červené zelí, dušené bílé zelí.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.

Vytisknout

TEPLÝ SALÁT Z KUŘECÍCH JATER S HOUBAMI A ČEKANKOU

  • 50 g uzeného, drobně nakrájet 
  • 30 g másla
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • 200 g kuřecích jater
  • 100 g čerstvých hub, nakrájet na plátky
  • 4 listy čekanky, hrubě nakrájet
  • 2 žluté papriky, drobně nakrájet
  • 1 okurky, nakrájet na kostičky
  • 30 g jarní cibule, drobně nakrájet
  • 1 rajče oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 lžíce lístků koriandru nebo petržele
  • pepř
  • sůl

1. Osmažit uzené a dát stranou.
2. Do omastku po uzeném přidat česnek a trochu másla.
3. Přidat kuřecí játra, míchat a smažit 1 minutu.
4. Přidat houby, smažit další minutu.
5. Na talíř dát játra, houby, posypat paprikou, rajčetem, uzeným, ochutit kořením.
Víno: Svatovavřinecké, André.

Vytisknout

TEPLÝ SALÁT Z KROCANA A HUB

Dresink
-    5 lžic olivového oleje
-    2 lžičky octa
-    50 g opečených drobně nakrájených jedlých kaštanů
-    1 stroužek česneku, drobně nakrájet

Salát
-    700 g nových brambor
-    2 lžíce oleje
-    500 g krocana bez kůže, nakrájet na proužky
-    350 g hub, nakrájet na plátky
-    200 g hrachu
-    1 malý zelený salát
-    3 jarní cibule, drobně nakrájet, propláchnout ve studené vodě

1. Připravit dresink
2. Uvařit brambory
3. Osmažit houby
4. Opéct proužky krocana
5. Smíchat všechno dohromady.
Víno: Modrý Portugal.

Vytisknout

KUŘECÍ SALÁT S MEDOVÝM DRESINKEM

  • 1 grapefruit, rozdělit na segmenty, segmenty oloupat
  • 6 kuřecích prsou, uvařit, hrubě nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, hrubě nakrájet
  • 1 pomeranč, rozdělit na segmenty
  • ¼ hlávkového nebo ledového salátu, drobně nakrájet
  • ½  hrnku loupaných mandlí na posypání na hotový salát


Všechno smíchat, polít dresinkem a posypat mandlemi, dát na 2 hodiny do ledničky.

Dresink (jeden z možných)
-    4 lžíce pomerančové šťávy (i z krabice)
-    4 lžíce medu
-    1 lžička octa
-    1 lžíce hořčice
-    ½ lžičky estragonu
-    1 lžička maizeny
-    1 dcl drůbežího vývar (masox)

Smíchat položky na dresink, povařit 1 minutu.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

Doporučujeme