• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KREVETY S POMERANČEM A GRAPEFRUITEM

  • 12 dílků pomeranče, oloupat
  • 12 dílků grapefruitu, oloupat
  • 20 větších krevet, oloupat, odstranit páteř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžičky česneku, drobně nakrájet
  • 2 hrsti špenátových listů
  • sůl

1. V pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, česnek, krevety, smažit 5 minut.
2. Vyndat krevety, do pánve dát citrusy, prohřát, opatrně míchat, vrátit krevety, osolit.
3. Na másle prohřát špenátové listy, mírně osolit.
4. Na talíř dát do středu špenát, na něj krevety, na ně citrusy, přelít výpekem.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

KREVETY S CHILLI A ČESNEKEM

  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce másla
  • 450 g krevet
  • sůl, pepř
  • 2 střední zelené chilli papriky, drobně nakrájet
  • 4 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • trochu brandy (lze vynechat, místo toho 1 dcl bílého vína )
  • 6 lžic rybího vývaru (drůbežího)
  • 4 špetky koriandru, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet 

1. Očistit krevety, osolit, opepřit a na rozpáleném oleji s máslem smažit na každé straně 1 minutu.
2. Přidat nakrájené chilli a česnek promíchávat.
3. Přilít brandy a flambovat, (přidat víno, úplně zredukovat), přidat rybí vývar a minutu provařit.
4. Posypat cibulí a koriandrem (zelenou petrželí).
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

ZÁLIVKA Z NIVY

  • 100 g nivy, nastrouhat
  • 2 dcl kysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat.

Vytisknout

LOSOS V PÁLIVÉ OMÁČCE Z ČERVENÉHO VÍNA

  • 6 filetů lososa
  • 1 ½ hrnku červeného suchého vína
  • 2 lžíce pepře, rozdrtit
  • 2 lžíce zázvoru, nastrouhat
  • 2 lžíce česneku, rozdrtit
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • olivový olej
  • máslo

1. Maso osolit a v kastrolu opéci z obou stran, celkem 3 minuty.
2. Přidat víno, pepř, zázvor, česnek a dusit 6 minut.
3. Maso vyndat a více než polovinu tekutiny odpařit.
4. Kastrol dát z ohně a vmíchat 3 lžíce másla.
Víno: Zweigeltrebe, růžové, pozdní sběr; Frankovka, růžové.

Vytisknout

KRÁLÍK S CIBULÍ

  • 1 králík
  • 0,5 kg cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ hlavy česneku
  • 4 lžíce octa
  • ¾  kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky zázvoru
  • 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
  • pepř
  • sůl

1. Králíka rozdělit na logické díly, kousky, přelít octem, nechat 2 hodiny, občas přelévat, osušit.
2. V tlakovém hrnci rozehřát 1 lžící másla, maso osolit, opepřit, osmažit, vyndat na talíř.
3. Do hrnce přidat 1 lžíci másla, olej, cibuli, smažit 10 minut, míchat.
4. Přidat celé stroužky česneku, osmažit, přidat rajčata, zázvor, rozmarýn, bobkový list, vývar, dusit 30 minut.
Příloha: vařená rýže, vařené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Tramín.

Doporučujeme