• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBA, FAZOLE A PEČENÉ TYMIÁNOVÉ BRAMBORY

  • 2,5 kg kapr – nakrájet na podkovy vysoké 3 cm, nebo úhoř, treska, kvalitní filé
  • 3 lžíce hladké mouky na obalení ryby, mimo lososa
  • 15 dkg choriza, nakrájet na tenké nudličky, nebo 10 dkg libové anglické slaniny a 10 dkg kvalitní klobásy, nakrájet na tenké nudličky 
  • 12 středních brambor
  • ½ kg bílých fazolí
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
  • 2 sušená rajčata (nemusí být, ale dodají jídlu chuť)
  • 2 střední cibule, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 střední mrkev, drobně nakrájet
  • 6 tenkých plátků baklažánu
  • 1 citrón
  • 1 dcl bílého vína (Pálava, Müller Türgau, Veltlínské zelené)
  • ½ kostky hovězího masoxu
  • 3 dcl vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 sušená chilli paprička
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • provensálské koření
  • pepř mletý
  • sůl

1. Brambory uvařit, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na plátky.
2. Na plech dát alobal, nebo pečící papír, rozložit plátky brambor, mírně osolit, posypat tymiánem, dát do trouby, péct 15 minut nezakryté při teplotě 180°C.
3. Uvařit fazole, vodu nesolit.
4. Ve větším kastrolu rozpustit 1 lžíci másla, přidat olivový olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat mrkev, smažit další 4 minuty, míchat
5. Přidat ¼ lžičky tymiánu, ½ lžičky provensálského koření, přidat česnek, když zavoní, přidat chorizo, přidat víno, téměř zredukovat (odvařit), míchat.
6. Přidat rajčata, mírně vydusit, míchat.
7. Přidat sušená rajčata, chilli papričku, celý pepř, bobkový list, masox, vodu, vařené fazole, mletý pepř, osolit, dusit 15 minut.
8. Do kastrolu k fazolím vmíchat brambory.
9. Plátky baklažánu osmažit na trošce olivového oleje.

Příprava ryby
V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, rybu osolit, opepřit, krátce opéct z obou stran.
Porce ryby naskládat do pekáče, mírně podlít vodou, nebo bílým vínem, nebo rybím vývarem, zakrýt.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 10 minut.
Po vyjmutí z trouby rybu mírně přelít olivovým olejem.
Podávat: na talíř dát fazole a brambory, na ně položit rybu, na rybu plátek baklažánu, přidat 1/6 citrónu.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

Piktogramy - prezentace

Doba přípravy:


Obtížnost:


Počet porcí:


Ostatní:

  

Vytisknout

KREVETY V CURRI OMÁČCE

  • 12 velkých krevet, oloupat, vyčistit, nechat ocas, nebo ½ kg menších krevet, loupaných
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • ½ lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 2 lžičky curry
  • ½ lžičky chilli
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 hrnek rybího vývaru (zeleninového vývaru)
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 hrnek růžiček brokolice
  • ½ zelené papriky, drobně nakrájet
  • 1 hrnek zelených fazolek, odkrojit konce, podélně rozpůlit
  • 2 lžičky maizeny, rozmíchat v malém množství studené vody
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 2 lžičky koriandru, drobně nakrájet
  • sůl

1. V nízkém kastrolu rozehřát máslo, přidat papriku, smažit, přidat cibuli, smažit 2 minuty.
2. Přidat citrónovou kůru, curry, česnek, míchat 1 minutu.
3. Přidat kokosové mléko, vývar, rybí omáčku, cukr, sůl, přivést k varu.
3. Přidat brokolici, fazolky, krevety, pomalu dusit 10 minut.
4. Přidat maizenu, po zhoustnutí přidat koriandr, citrónovou šťávu.
Příloha: vařená rýže, jasmínová rýže.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

PÁLIVÉ KREVETY

  • 0,5 kg krevet bez skořápek
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička cuminu
  • bílý pepř nebo chilli
  • 1 hrst drobně krájené petržele
  • sůl

1. Smíchat rozmačkaný česnek, olej, sladkou papriku, cumin, bílý pepř nebo chilli.
2. Krevety ve směsi obalit, osolit.
3. Na pánvi rozpustit máslo, krevety prudce osmažit, cca 3 minuty.
Prezentace: porce sypat petrželí.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

CHOBOTNICE SE STUDENOU OMÁČKOU

  • Chobotnici rozpůlit, očistit, uvnitř nakrájet podílně, pak příčně, neproříznout.

1. Osmažit z obou stran, posypat čerstvě mletým černým pepřem.

Omáčka

  • 2 chilli papričky, hrubě nakrájet
  • 0,5 kg rajčat, oloupat, hrubě nakrájet
  • 2 rajčata, hrubě nakájet
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 dcl červeného vína
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky čerstvého zázvoru, drobně nakrájet
  • 1 lžíce thajské rybí omáčky
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 lžička cukru

1. Dát do mixeru všechny položky, rozmixovat, obsah přelít do kastrolu.
2. Do mixeru 2 rajčata, jen částečně rozmixovat, přidat do kastrolu, uvést do varu.
3. Pomalu vařit, odstraňovat pěnu, zredukovat o 1/3, vychladit.
Omáčku přelít přes chobotnici nakrájenou na pruhy.
Příloha: bílé pečivo, nebo rýže.

Doporučujeme