• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČNÁ KACHNA

  • 1 kachna (husa)
  • kmín
  • sůl
  • jablka neloupaná bez jádřinců

1. Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky.
2. Kachnu dát do pekáče na prsa, podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
3. Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
4. Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
5. Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.

DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ

-    750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
-    4 lžíce sádla
-    2 cibule, drobně nakrájet
-    ½  lžíce hladké mouky
-    4 lžíce octa
-    1 lžička kmínu
-    40 g cukru
-    sůl

V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí. 

LEPŠÍ
1. Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
2. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou provařit 45 minut.
3. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, karamel rozpustit.
4. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet.
6. Dusit doměkka.   

DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ
Červené zelí je jemnější než bílé, proto se nepřidává ocet a kmín.

-    750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
-    1 cibule, drobně nakrájet
-    4 lžíce sádla
-    ½  lžíce hladké mouky
-    1 lžíce cukru
-    sůl

V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, přidat cukr, dusit do měkka, dochutit solí. 

LEPŠÍ
1. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou, provařit 45 minut.
2. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, rozpustit.
3. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky.
6. Dusit doměkka.

Příloha: houskový knedlík.
Víno: Rulandské modré; Svatovařinecké.

Vytisknout

RYBY SMAŽENÉ V TĚSTÍČKU

Uvedené těsto je vhodné pro všechny druhy ryb.
800 g ryb, nakrájet na porce, osušit, osolit
100 g hladké mouky
2 vejce
1,5 dcl mléka
sůl
slunečnicový olej na smažení

Do misky dát vejce, přidat mléko, sůl, prošlehat metlou, zašlehat mouku.
Těsto by mělo být řídké jako na omelety. Příliš husté těsto by bránilo dobré tepelné úpravě ryby.
V pánvi rozehřát větší množství oleje.
Porce ryby namočit do těsta a ihned vkládat do rozehřátého oleje.
Osmažit a vkládat do sítka okapat.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY

1 kg brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nechat vychladnout
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
máslo na přelití taštiček

Brambory umlít na strojku na maso.
Na vále přidat do brambor mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Vyválet plát, vykrojit čtverce cca 8 x 8 cm, naplnit povidlovou náplní, uzavřít do tvaru psaní.
Vkládat do osolené vařící vody, vařit cca 7 minut.
Po uvaření taštičky polít rozpuštěným máslem.

Povidlová náplň
15 dkg povidel
trochu vlažné vody
1 lžíce cukru
½ lžičky skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 lžíce rumu
Do mísy vložit povidla, zředit trochou vlažné vody, přidat ostatní suroviny, dobře promíchat.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY

600 g brambor, oškrábat
300 g hrubé mouky + na podsypání těsta
70 g krupice
150 g strouhanky, osmahnout na másle
3 vejce
sůl
moučkový cukr
máslo na přelití taštiček

Brambory uvařit, nechat vychladnout, nastrouhat do mísy.
Přidat vejce, mouku, krupici, sůl, vypracovat těsto.
Těsto vyválet, vykrajovat kolečka cca 7 cm v průměru, plnit povidlovou náplní, těsto přehnout, okraje pevně spojit.
Vkládat do vařící osolené vody, promíchat, aby se taštičky neuchytily u dna, uvařit.
Uvařené taštičky hned posypat strouhankou.
Prezentace: taštičky posypat moučkovým cukrem, přelít rozpuštěným máslem.

Povidlová náplň
15 dkg povidel
trochu vlažné vody
1 lžíce cukru
½ lžičky skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 lžíce rumu
Do mísy vložit povidla, zředit trochou vlažné vody, přidat ostatní suroviny, dobře promíchat.

Vytisknout

ZAJEČÍ ZADEK NA SMETANĚ

1 zaječí zadek
100 g špeku, nakrájet na proužky
50 g špeku, drobně nakrájet
2 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
½ menšího celere, drobně nakrájet
2 bobkové listy
6 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
¼ lžičky tymiánu
3 plátky citrónu, odříznout kůru i s bílou dužinou, odstranit pecky
1 lžička octa
3 dcl červeného vína (Vavřinec)
4 dcl hovězího vývaru
1 lžíce hladké mouky
1 lžička hořčice
1 lžička cukru
1 kysaná smetana
pepř
sůl

Marináda:
½ l vody
¼ octa
8 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
2 bobkové listy
2 cibule, drobně nakrájet
2 mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 celer, drobně nakrájet

Vodu svařit s octem a kořením, nechat vychladnout.
Na dno kastrolu dát část zeleniny, položit zajíce, překrýt zeleninou, zalít marinádou.
Občas přelívat, obracet.
Pokud bude zajíc marinován, pak zeleninu z marinování použít do základu

1. Zajíce prošpikovat 100 g špeku, osolit, pokapat citrónovou šťávou.
2. Na pánvi rozpustit 50 g špeku, přidat máslo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli.
3. Přidat cukr, ocet promíchat, přidat mouku, promíchat, přidat hořčici, koření, plátky citrónu promíchat.
4. Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat základ z pánve, vložit zajíce, podlít vývarem, dát péct, občas přelívat.
5. Maso vyjmout z pekáče, dát stranou, šťávu scedit.
6. Ze scezené zeleniny vyndat bobkový list, celé koření, plátky citrónu, rozmixovat, přidat do scezené šťávy, vmíchat smetanu, přiměřeně zředit vývarem.
Příloha: knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme